Открийте ни и в

България

Програмистки отпор за идеята на “Дума” да плащат 1000 допълнителен данък: Фарс!

публикувано

на

Снимка: flickr

Допълнителен данък от 1000 лева върху работата на компютърните специалисти, защото взимат големи заплати, а не произвеждат нищо и специален данък за чуждите фирми, които ги наемат.

Тази идея, лансирана преди дни в статия във вестник “Дума”, предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи.

От Асоциацията на софтуерните компании коментираха, че първоначално са помислили, че това е шега.

Според тях индустрията трябва да бъде оставена да се развива и така чрез добавената стойност да се увеличава данъчният приход.

В статията на червеното издание, подписана от Танчо Гаргов, се казва, че в България работят около 40 000 компютърни специалисти със средна заплата около 4000 лева. Според автора те работели предимно за западни фирми и генерирали компютърни програми, които не били реално потребима стока.

Казва, че никой не се е научил да яде компютърни програми и предлага въвеждането на специални данъци за програмисти и за чуждите фирми, които ползват този кадрови ресурс. Предлага и връщане на прогресивните данъци и данък от 1000 лева отгоре за програмистите. Така щели да се получат 40 млн. допълнително за хазната.

На статията вече реагира вицепремиерът Томислав Дончев, който написа с ирония, че предложението трябва да се включи във “Визия за България” на БСП.

Компютърните специалисти също отвърнаха.

“Първо мислехме, че това е фарс, но мислим че програмистите, ИТ индустрията в момента генерират по 24 000 лева на работно място данъчни и осигурителни приходи и е важно тази индустрия да се развие и да се увеличи данъчният приход от развитието на тази индустрия с добавена стойност, а не чрез увеличаване на тежестта върху всеки един индивид”, заяви пред БНТ Филип Мутафис от Българската асоциация на софтуерните компании.

Той каза още, че през следващите пет години ще се удвои данъчният принос към хазната – от 750 млн. лева до 1 млд. и 400 млн. лева.

“А пък това, че не произвежда нищо, това мисля, че е по-скоро шега. Ако не произвеждаше нищо, никой нямаше да го купува”, подчерта Мутафис.

Иначе истинските числа, според асоциацията, са следните – над 30 000 са заетите в бранша и получават средно около 3000 лева.

Според Асоциацията има по-важни проблеми в момента. Една от тях – препоръката на МВФ за увеличаване на максималния осигурителен праг ще “удари” по-голямата част от заетите в бранша и ще създаде непредвидимост, от която големите инвеститори бягат.

И най-важното – крайно необходими са младежи, които да станат програмисти и да запълнят многото свободни места в момента, заключи Филип Мутафис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА