Открийте ни и в

България

Прокуратурата съзря прокарване на чуждо влияние чрез изяви на “Възраждане”

Преди няколко дни Костадин Костадинов направи лапсус като нарече вицепрезидента на САЩ Камала Харис – Камила.

публикувано

на

ВАС задължи кадровиците на Темида да разследват случая "Жоси"

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата изрази съмнение, че публичното поведение на политици и парламентарно представени партии е опит за прокрадване на “зловредно чуждо влияние” чрез изразяване на националистически възгледи.

Въпреки че в официалното съобщение на прокуратурата имена на конкретни личности и партии не се споменават, упреците най-вероятно са насочени към изяви на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата особено, когато това се случва от парламентарната трибуна. Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи”, се казва в позицията на обвинението.

От там напомнят, че още преди месеци прокуратурата е представила “експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност”.

“Прокуратурата винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии”, допълват от държавното обвинение.

Преди няколко дни Костадин Костадинов направи лапсус като нарече вицепрезидента на САЩ Камала Харис – Камила. Впоследствие се оправда, че бъркал животинските имена понякога.

Нарушаването на обществения ред в съобщението на прокуратурата пък е очевиден “намек” за протестите на “Възраждане” и успешният първи и неуспешен втори опит на представители на партията да свалят украинското знаме от фасадата на Столичната община.

“Призоваваме към спазване добрия тон в гражданското общество, отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи. В демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение”, посочват от държавното обвинение.

От обвинението предупреждават, че и занапред ще подхождат принципно и безкомпромисно, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА