Социално дистанциране върши работа срещу коронавируса, показват резултатите от ново проучване за САЩ, направено по данни от мобилни телефони. Всеки 10% намаление на мобилността водят да 17,5% намаление на новите случаи на коронавирус, според най-грубо обобщение на изводите. Изследователите установиха, че наредбите за престой в къщи общо за цялата страна са накарали американците да прекарват средно с 29% по-малко време извън домовете си. И по-малкото време извън дома доведе до по-малко случаи на COVID.Около 10% по-малко движение за една седмица води до 18% по-малко инфекции две седмици по-късно. Екипът от университета в Бостън, заедно с Google, констатира, че ограниченията заради пандемията могат да намалят разпространението на болестта, помагайки на експертите по обществено здраве да оценят каква роля може да играе тази стратегия при бъдещи огнища.

Мерките

Когато COVID удари САЩ през пролетта на 2020 г., заповедите за престой у дома бяха една от първите - и най-суровите - стратегии, използвани за спиране на разпространението. Хората започнаха да работят от къщи, колежите изпратиха учениците извън кампуса, а ресторантите преминаха само на храна за вкъщи. Тези пролетни блокади оставиха милиони американци без работа, удариха икономиката и влошиха други здравни кризи, което накара мнозина да попитат дали ограниченията си заслужават.

Проучване

Новото проучване, публикувано във вторник в списанието Nature Communications, показва, че тези мерки ефективно забавят разпространението на COVID-19. Екипът разгледа данните за мобилност от Google, за да анализира как се променят моделите на движение на хората, след като щатът им въведе ограничение.Данните идват от потребители на смартфони, които включват настройката „История на местоположенията“ в телефоните си. Цялата информация е анонимна и е съставена по такъв начин, че изследователите не могат да видят отделни модели, а само колко хора пътуват извън домовете си в сравнение с минали базови линии преди настъпването на COVID.

Първи ограничения

Въпреки че извънредните положения в много щати всъщност не налагаха никакви ограничения, тези първоначални заповеди доведоха до десет процента намаляване в цялата страна на времето, прекарано от хората далеч от домовете си. Хората ходеха на работното място с около 11 процента по-малко, до търговските обекти и местата за отдих с 12 процента по-малко, а до транспортните спирки с девет процента по-малко. В същото време те посещават магазините за хранителни стоки с осем процента повече – заради презапасяване.

Дистанциране

След това изследователите разгледаха разпорежданията за социално дистанциране - ограничения на конкретни дейности и бизнеси (като големи събития и трапезария), за да помогнат на хората да се държат на разстояние от метър и да избягват претъпканите пространства. В повечето щати първата заповед за дистанциране бе затварянето на училищата. Заповедите за социално дистанциране накараха хората да останат вкъщи с около 25 процента повече. Около една трета от населението спря да ходи до магазините на дребно и местата за отдих, а 28 процента спряха да ходят на работа. Към 5 април четири на всеки пет щати са разпоредили на жителите си да останат у дома. Тези заповеди оказаха още по-силно въздействие, тъй като като още една трета от населението остана вкъщи.

Резултати от мерките

Когато хората останаха вкъщи, случаите на COVID намаляха. С пет процента намаляване на времето, прекарано извън домовете, води до намаляване на случаите с девет процента две седмици по-късно. С 10% намаление на мобилността, случаите спаднаха с 18% две седмици по-късно. През следващите седмици броят на случаите намаля още повече.

Въпреки че проучването на цената, която са коствали локдауните, още е в ход, може да се каже отсега, ме те причиниха загуба на работни места, повишена смъртност от предозиране с наркотици и вероятно други здравни проблеми.

В бъдеще правителствата ще трябва мъдро да балансират ползите и вредите, когато вземат решения да наложат или не локдаун.