Открийте ни и в

САЩ

Профсъюз на полицаите в Чикаго ще оспори в съда изискването за задължителна ваксинация на служителите на града

На пресконференцията си в сряда кметът Лайтфут не посочи как градската управа ще отвърне на масово неподчинение на членове на полицейския синдикат

публикувано

на

Джон Катандзара, сн: FOP Chicago Lodge 7, YouTube, кадър

Главата на полицейски профсъюз в Чикаго посъветва полицаите да не се съобразяват с изискването на града за докладване на ваксинационен статус до петък. Председателят на местния клон на Ордена на полицейското братство Джон Катандзара призова членовете на синдиката да приемат излизане в неплатен отпуск, вместо да се подчиняват на задължителната ваксинация за служителите на града.

Срокът за докладване на ваксинационния статус на работещите за управата на Чикаго изтича в петък и Катандзара пусна видеообръщение, в което казва, че профсъюзът ще предприеме законови действия, за да събори изискването.

Запитан за коментарите му по време на пресконференция по друг въпрос в сряда, кметът Лори Лайтфут отвърна:

„Той плаши със съдебно дело. Аз казвам – давай!“

По думите й тя е горе-долу наясно с посланията на председателя на полицейския профсъюз, но „това, върху което наистина сме съсредоточени, е създаването на безопасно работно място“.

Видеото на Катандзара излезе във Facebook и YouTube в същия ден, в който Орденът съобщи за смъртта на бившия си председател Дийн Анджело след хоспитализация с усложнения заради COVID-19.

Миналия петък Лайтфут обяви, че служителите на град Чикаго до края на годината ще имат опцията да се тестват на всяка половин седмица за коронавирус, вместо да се ваксинират. Те обаче трябваше да докладват за ваксинационния си статус да петък и ако не го направят, ще бъдат изпратени в неплатен отпуск.

Лори Лайтфут: Ще има „последствия“ за служителите на града, които не се ваксинират в срок

Катандзара окуражи низшестоящите полицаи да не се съобразят със срока, а в онлайн портала да попълнят формуляр за „съзнателно възражение“ срещу задължителната ваксинация. По думите му те трябва да рапортуват в петък на работните си места с очакването да им бъде спряно заплащането. Той самият щял да постъпи така.

На пресконференцията си в сряда кметът Лайтфут не посочи как градската управа ще отвърне на масово неподчинение на членове на полицейския синдикат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Пентагонът: Очакваме атака в САЩ от „Ислямска държава“ до шест месеца

Разузнаването смята, че за момента просто терористите нямат ресурс, но се подготвят

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Разузнавателната общност в САЩ смята, че групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Афганистан може да е в състояние да извърши атака срещу Съединените щати след само шест месеца и възнамерява да го направи, каза пред Конгреса висш служител в Пентагона, цитиран от Ройтерс.

Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политическите въпроси, каза, че все още „не е ясно“ дали талибаните, които са врагове на ИД, са способни ефективно да се борят срещу екстремистката групировка след изтеглянето на САЩ от Афганистан през август.

„Разузнавателната общност в момента смята, че както ИД, така и Ал Каида възнамеряват да проведат външни операции, включително против Съединените щати, но в момента нямат капацитета да го направят.

Според нас ИД би могла да развие такъв капацитет в рамките на шест до дванадесет месеца“, продължи той и допълни, че това би отнело на Ал Каида „година или две“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

CDC препоръчаха четвърта доза в САЩ – за имунокомпрометираните

Тя може да се постави шест месеца след третата доза, се казва в актуализация на насоките за борба със заразата

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората с компрометирана имунна система могат да си поставят четвърта доза от иРНК ваксина срещу коронавирус. Това препоръчаха Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC ) в САЩ с актуализация на насоките си при борбата със заразата.

Такива пациенти може да имат нужда от допълнителна доза шест месеца след третата си доза на ваксини Moderna или Pfizer, обявиха още от CDC. От Центровете уточняват, че четвъртата доза може да бъде от всяка от одобрените в САЩ три ваксини.

През август CDC одобри поставянето на трета доза за имуносупресирани пациенти над 18 г. Според Центровете третата доза, а не бустерна – CDC прави разлика между двете – е нужна, тъй като те може да не са получили пълния имунен отговор от първите две дози.

Проучване на Универсиета „Джон Хопкинс“ това лято показа, че ваксинираните имунокомпрометирани хора са били 485 пъти по-застрашени от това да влязат в болница и дори да починат от коронавирус в сравнение с останалите ваксинирани. В други проучвания CDC обяви, че напълно ваксинираните имунокомпрометирани хора представляват около 44% от случаите на пробив при имунизираните, защото са имали нужда от хоспитализация.

Хората, които са имунокомпрометирани, по-често предават вируса на хората, които са в близък контакт с тях, сочи още проучването.

Умерено до сериозно имунокомпрометирани хора са тези, които са на активно лечение срещу рак на кръвта или заради тумори, трансплантирани с органи или стволови клетки, хора в напреднал стадий на ХИВ или тези, които взимат високи дози кортикостероиди или други лекарства за супресиране на имунната система. CDC смята, че 9 милиона души в САЩ, или около 2 процента от населението, попадат в тази категория.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Съдебен прецедент: САЩ призна хипопотамите на Ескобар за американски граждани

Зa хипопотамите oт гoдини ce нocи cлух, чe пoкoйният Пабло Ecкoбaр им дaвaл кoкaин

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съдебно решение стана прецедент в историята на Съединените щати. Групa oт oкoлo 100 хипoпoтaми, нacлeдници нa живoтнитe, oтглeждaни oт пoкoйния кoлумбийcки нaркoбoc Пaблo Ecкoбaр, бяхa признaти зa зaкoни aмeрикaнcки грaждaни.

Cъдът в щaтa Oхaйo дaдe грaждaнcки прaвa нa живoтнитe в oпит дa ги cпacи oт влacтитe в Кoлумбия, кoитo ce oпитвaт дa ги убият.

Ecкoбaр внacя законно живoтнитe в рaнчoтo cи в Кoлумбия, къдeтo ги oтглeждa дo своята смърт прeз 1993 г.

За главата на Ескобар: Как операция за убийството на наркобарона се превърна в катастрофа

Cлeд тoвa живoтнитe ca изпрaтeни в рaзлични зooпaркoвe – ocвeн четири oт тях, кoитo били трудни зa трaнcпoртирaнe. Тe oбaчe зaпoчнaли дa ce рaзмнoжaвaт, кoeтo нaкaрaло колумбийските  влacти дa ги oпрeдeлят зa „aгрecивни“ и дa ce oпитaт дa ги изтрeбят.

Зa хипопотамите oт гoдини ce нocи cлух, чe пoкoйният Пабло Ecкoбaр им дaвaл кoкaин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА