Главата на полицейски профсъюз в Чикаго посъветва полицаите да не се съобразяват с изискването на града за докладване на ваксинационен статус до петък. Председателят на местния клон на Ордена на полицейското братство Джон Катандзара призова членовете на синдиката да приемат излизане в неплатен отпуск, вместо да се подчиняват на задължителната ваксинация за служителите на града.

Срокът за докладване на ваксинационния статус на работещите за управата на Чикаго изтича в петък и Катандзара пусна видеообръщение, в което казва, че профсъюзът ще предприеме законови действия, за да събори изискването.

Запитан за коментарите му по време на пресконференция по друг въпрос в сряда, кметът Лори Лайтфут отвърна:

„Той плаши със съдебно дело. Аз казвам – давай!“

По думите й тя е горе-долу наясно с посланията на председателя на полицейския профсъюз, но „това, върху което наистина сме съсредоточени, е създаването на безопасно работно място“.

Видеото на Катандзара излезе във Facebook и YouTube в същия ден, в който Орденът съобщи за смъртта на бившия си председател Дийн Анджело след хоспитализация с усложнения заради COVID-19.

Миналия петък Лайтфут обяви, че служителите на град Чикаго до края на годината ще имат опцията да се тестват на всяка половин седмица за коронавирус, вместо да се ваксинират. Те обаче трябваше да докладват за ваксинационния си статус да петък и ако не го направят, ще бъдат изпратени в неплатен отпуск.

Катандзара окуражи низшестоящите полицаи да не се съобразят със срока, а в онлайн портала да попълнят формуляр за „съзнателно възражение“ срещу задължителната ваксинация. По думите му те трябва да рапортуват в петък на работните си места с очакването да им бъде спряно заплащането. Той самият щял да постъпи така.

На пресконференцията си в сряда кметът Лайтфут не посочи как градската управа ще отвърне на масово неподчинение на членове на полицейския синдикат.