Открийте ни и в

България

Проф. Кантарджиев: България е в края на третата вълна от COVID-19

“Само британският вариант е разпространен в нашата страна, но се търсят и останалите”, допълни медицинският експерт

публикувано

на

Сн: БТА

“Категорично в края на третата вълна сме и тя беше предизвикана от налагането на британския вариант на COVID-19, който е доста по-заразен”, това каза в ефира на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев.

“Третата вълна отминава и с днешна дата заболеваемостта на 14 дни е под 170 на 100 000 души. Благодарение на мерките успяхме да постигнем едно бавно нарастване на случаите, което доведе до там, че системата на здравеопазване не се натовари. Само британският вариант е разпространен в нашата страна, но се търсят и останалите. В нашата страна не сме доказали останалите варианти на вируса”, увери той.

За разлика от ноември сега случаите бавно намалявали и за разлика от декември благодарение на мерките случаите бавно започнали да намаляват. Не трябва да се събират на закрито много хора, винаги да има проветрение и да се носят маски, когато човек контактува с останалите, посъветва медикът.

Кунчев: Има ли свободни количества даваме и възможността за "зелен коридор"

По отношение на ваксината на Pfizer/BioNTech и за това дали тя е безопасна, проф. Кантарджиев уточни, че е доказано, че ваксината на “Пфайзер” е безвредна за младите. Той е смутен, че темата с коронавируса и ваксините се политизирала.

Трябва да се свикне, че опитни хора трябва по един добър начин, благосклонно към обществото да обясняват нещата. Хората трябва да се успокояват и да им се обяснява, настоя той.

Обмисля се възможността ваксините да бъдат доставяни по места, което щяло да затрудни РЗИ. С РНК ваксините се изгражда по-бързо имунитетът, отколкото с векторните ваксини. Обикновено при векторните ваксини оплакванията са при първата ваксинация, докато при РНК ваксините оплакванията са при втората игла, обясни проф. Кантарджиев.

Около 5 до 10% от хората не изграждат имунитет, което е при всички ваксини, поясни той. Според него по политически причини все още я няма векторната ваксина “Спутник V”. Всяка ваксина, която действа и е регистрирана е добре дошла за обществото, увери проф. Кантарджиев, който допълни, че нашата страна е единствената, в която хората могат да избират ваксини.

40 000 души в България, ваксинирани с “AstraZeneca” се чувстват добре, но РНК ваксините остават предпочитани.

Той се надява в края на лятото да имаме колективен имунитет, ако не се яви биологичен проблем, но трябва да спазваме мерките с носенето на маските. Между първата и втората ваксина доста хора се разболели, което било нормално. Хората трябва да се пазят между първата и втората ваксинация и да спазват мерките, призова той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено