Открийте ни и в

СВЯТ

Руска рулетка. Бутна Медведев, сложи Мишустин, светът се пита: Какво цели Путин?

публикувано

на

Медведев: Зеленски го чака трибунал или участие във второстепенни комедии
Снимка: БТА

Руското правителство изненадващо подаде оставка. Това е знак, че президентът Владимир Путин започва да планира бъдещето си след Кремъл, пише френският “Либерасион”.

В сряда следобед Путин изненада всички, приемайки оставката на Дмитрий Медведев и правителството. Няколко часа по-рано руският президент не спомена нито дума за това в речта си пред парламента, в която изложи политическите насоки за предстоящата година, включително изненадващи промени в конституцията – разпределяне на част от президентските правомощия между различни институции, обявяване на върховенството на руската конституция над международните правни норми, ограничаване на броя на президентските мандати до два (вместо два последователни) и забрана висшите чиновници и заемащите изборни длъжности да имат гражданство на друга държава или дори разрешително за пребиваване в чужбина. Всичко това ще трябва да бъде одобрено на референдум.

След това премиерът Медведев обяви оставката на правителството и Путин го назначи за заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Сцена, която очевидно е била внимателно планирана предварително – също както и предлагането за нов премиер на непознатия на руската общественост ръководител на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин, отбелязва “Либерасион”.

Ръководителят на данъчната служба ще бъде новият руски премиер

“Истинската новина обаче беше, че преходът във властта започна открито. Въпросът се поставя от май 2018 г. и триумфалното преизбиране на Владимир Путин. Още вечерта след победата си той обяви, че този мандат ще му е последен, припомня френското издание. Разпределянето на част от президентските правомощия между двете камари на парламента, Върховния съд и неформалните съвети показват желание за създаване на ново политическо равновесие, както и желание да не се предават на един-единствен наследник много разширените правомощия, които Путин получи през 20-те си години на власт, подчертава “Либерасион”.
Обявените от Путин промени предизвикаха шок в руския политически елит, който започна да обмисля какви са намеренията му и кои ще бъдат новите членове на кабинета”, коментира британският “Гардиън”.

Изданието отбелязва, че руският президент се подготвя за политическия преход през 2024 г., когато според анализатори той ще се откаже от президентския пост, но ще остане водещия руски политик като премиер или в Държавния съвет.

67-годишният Путин на практика управлява Русия от 2000 г. Така той е управлявалият най-дълго руски лидер от времето на Сталин, подчертава “Гардиън”.

Путин представи промените като начин за укрепване на демокрацията, но негови политически противници и независими анализатори ги смятат за стратегия за запазване на властта след последния му президентски мандат през 2024 г., отбелязва “Ню Йорк таймс”.

Дмитрий Медведeв сдава премиерския пост в Русия

Вчера Путин не разкри точните си планове, а вместо това отвори една “кутия на Пандора” с различни възможни варианти. Последвалата несигурност извежда политическия елит от равновесие и помага да се гарантира, че Путин ще остане центърът, около който страната се върти, коментира US изданието.

Президентът даде ясен отговор на въпросите за бъдещето си: “Ще остана президент завинаги”, тълкува изявлението на Путин бившият руски премиер Михаил Касянов, който в момента е един от неговите критици.

Според досегашния министър на икономическото развитие Максим Орешкин мерките, предложени от Путин в обръщението, ще позволят през 2020 г. броят на бедните в Русия да бъде намален с 10 на сто. “Останалите 90 процента бедстващи очевидно ще почакат”, пише в. “Свободная преса”.

Още няма яснота къде е мястото на самия Путин в новата конфигурация, пише в. “Новая газета”.

Ако се запази сегашната забрана за повече от два президентски мандата поред и ако бъдат отслабени президентските пълномощия, Путин ще може да претендира за длъжността премиер и да оглави бъдещия Държавен съвет, предполага изданието.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено