Открийте ни и в

България

Сигналът на Рашков срещу Гешев – димка или реална атака? (ОБЗОР)

От Националното следствие заявиха, че нямат право да разследват сигнала

публикувано

на

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков изпрати сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Той е подаден в Националната следствена служба и е свързан с разгласени специални разузнавателни средства.

От държавното обвинение контрираха, че става дума за поредната политическа атака.

Сигналът е част от материалите, които бяха внесени от правосъдния министър Янаки Стоилов във Висшия съдебен съвет. Магистратите тогава определиха като недопустимо предложението за отстраняването на главният прокурор.

Рашков даде Гешев на Следствието заради чатове и разпространени СРС-та

Става въпрос за разгласяване от прокуратурата на данни, събрани със специални разузнавателни средства. Министърът за пореден път напомни, че законът забранява разгласяването такива данни и посочи, че за аналогичен случай има и Варненският апелативен съд вече е осъждал магистрат за това. От прокуратурата определиха този ход като политически фарс.

В сигнала до Националната следствена служба е посочено, че прокуратурата е разгласила данни, събрани със специални разузнавателни средства, публикувани са и чатове от телефонна комуникации. Става въпрос за разговор на държавния глава, записи на Васил Божков, свързани с протестите и чатовете между президентски съветник и бизнесмен.

„Публикуването на тези материали са подбирани специално, за да се внуши на обществото, а и да се използва така подреденият материал от този чат, които да определи орган на съдебната власт,  че определени обстоятелства са се случили така, както на главния прокурор Гешев му се иска“, каза Рашков.

Рашков подчерта, че това престъпление е инкриминирано и за него се предвижда лишаване от свобода. Но очаква решението на Националната следствена служба.

От Националното следствие заявиха, че нямат право да разследват сигнала, а директорът на службата Борислав Сарафов беше лаконичен.

„Сигналът постъпи при нас днес около обяд, но беше изпратен от мен в спецпрокуратурата. Държа да подчертая, че ние нямаме правомощия да образуваме досъдебни производства“, заяви Сарафов.

Шефът на следствието е заместник на Иван Гешев, но не е прокурор, а следовател. Според държавното обвинение само прокурор има право да образува досъдебно производство.

„Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес доц. Бойко Рашков би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно закона е от компетентността на СГП и на СПП в зависимост от твърдените факти и обстоятелства. Отново сме свидетели на поредния политически фарс, без каквато и да е правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт“, заяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

От държавното обвинение казаха, че Висшия съдебен съвет вече е оценил фактите в искането за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев като правно несъстоятелни.

По закон проверката по сигнала трябва да приключи до месец. В прокуратурата вече са били внасяни сигнали срещу Иван Гешев със същите мотиви и за същите събития. Те са от бившия правосъден министър Христо Иванов, както и от други граждански и съсловни организации. Всички са били прекратени поради липса на престъпление.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА