Открийте ни и в

България

Средно 47 лв. на ден майчински надбавки са изплащани през 2020 г.

Бащите, които поемат грижите за наследниците си, намаляват

публикувано

на

47 лв. майчински надбавки средно на ден вземат родителите на бебета до годинка. Това показват данните на Националния осигурителен институт от януари до април.

В сравнение със същия период на миналата година, среднодневният размер на майчинството е скочил с 5 лв. По закон, докато се грижат за детето през първата година от раждането, родителите получават майчински в размер на 90 на сто от заплатата си. Общо 103 888 са взели обезщетение за бременност и раждане по този показател за цялата 2020 г.

Дните, в които са били в майчинство, са близо 15 милиона. Сумата на изплатените майчински доближава половин милион, като средно един човек е получил близо 5000 лв.

Родителите, решили да гледат детето си вкъщи, докато навърши две годинки, са 73 000. През втората година от отпуска те вземат 380 лв. Ето защо средният размер на обезщетението на тази група родители намалява до 17 лв. дневно.

От общо 87 833 майки или бащи, които получават обезщетение за втората година, 15 138 са се върнали на работа и взимат 190 лв., което е половината от 380 лв. Кодексът за социално осигуряване дава право на майката да се върне на работа след 135-ия ден от раждането срещу бонус.

Дамите, предпочели да са в офиса, вместо да сменят памперси, получават 50% от майчинството за първата година, тоест почти половин заплата върху тази, която им плаща работодателят.

Например, ако майката взема месечно възнаграждение в размер на 1500 лв. и се върне по-рано на работа, ще получи бонус 750 лв., тоест общо 2250 лв. за първата година от раждането.

Въпреки премията у нас броят на родителите, които се възползват от тази възможност, са малко.

Статистиката на НОИ, предоставена на „Телеграф“, показва, че за цялата минала година само 777 майки са избрали да се върнат във фирмата, преди бебето им да навърши годинка.

Бащите, които поемат грижите за наследниците си, намаляват. Татковците имат право да сменят майката 6 месеца след раждането на бебето. До годинка получават 90 на сто от размера на заплатата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана – 380 лв.

През 2020-а татковците, които са получавали обезщетение за първата година, са 310. Тяхното обезщетение е двойно почти по-високо в сравнение с това на майките – 63 лв. Година преди това те са били 342.

Втората година майчинството са поели 713 мъже. Броят им през предходната година е 799. Средно на ден те са получавали по 17 лв. Близо 22 хил. татковци пък са взели отпуск при раждане или осиновяване на дете до 15 дни. Средно те са получили по 33,53 лв. за ден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

България подкрепи идеята за създаване на наша партия в РС Македония

Инициативата е на българи, живеещи в западната ни съседка

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Подкрепа от служебното правителство към идеята за създаване на партия в Северна Македония, която да защитава интересите на българите в западната ни съседка. Външният министър Светлан Стоев заяви днес, че създаването на такава партия е „правилният път, по който българите в Северна Македония трябва да защитават своите права“.

Светлан Стоев посочи, че създаването на партия на българите в Северна Македония е право, което е записано в конституцията на западната ни съседка.

„Смятам, че това е правилният път, по който те трябва да защитават, заедно и с българската държава своите права, вие знаете, че дебългаризацията в последните 50 години е тенденция, била в бивша югославска република Македония, република Северна Македония, и смятам, че това е единствения, правилния път, за да могат те да постигнат това, което заслужават като държавнотворчески народ в конституцията на Република Северна Македония”, заяви външният министър Светлан Стоев.

Идеята за създаването на партията е на българи в Северна Македония. Според Виктор Стоянов от Фондация Македония, много от тях криели своята етническа принадлежност от страх да не си създадат проблеми.

„Това е единствения път, по който българите в Северна Македония могат да извоюват своята свобода, да бъдат равни с другите народи в Северна Македония”, твърди Виктор Стоянов, Фондация „Македония“.

Виктор Стоянов очаква властите и политическият елит в Северна Македония да реагират остро на създаването на партия на българите. „Българите да влязат в устава на държавата, и българите да бъдат един държавнотворен народ, какъвто заслужават да бъдат и какъвто са, и по исторически причини и обективни причини днес”.

Такава организация, обаче, според Стоянов, би се радвала на подкрепата на обществото в Северна Македония.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

В „Пирогов“ са останали само 2 свободни легла за болни от COVID-19

В здравното заведение се лекуват 207 пациенти с коронавирусна инфекция

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

В УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ са настанени за лечение 207 пациенти с коронавирусна инфекция. Ситуацията е много динамична и към момента болницата разполага само с 2 свободни легла за COVID-19 болни, като тези легла са без постоянен достъп до кислород.

За тях е направена необходимата организация и са инсталирани кислородни бутилки.

Това съобщават от пресцентъра на здравното заведение.

Всяка шеста проба за COVID - положителна, нови 262 души постъпиха в болница

Разходът на кислород на болницата е близо 9 тона на едно денонощие, което е почти осем пъти повече от обичайното потребление. Всички пациенти, които са настанени в обособените COVID отделения на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, са потърсили помощ в тежко състояние, посочват още от болницата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Случаят „Николай Малинов“: Русофилът, обвинен в шпионаж, е кандидат за президент

Малинов е с обвинение в шпионаж

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Нова телевизия

Президентската битка ще се води на много фронтове. Един от тях – гласовете на русофилите у нас.

Като кандидат за президент влиза председателят на национално сдружение „Русофили“ Николай Малинов.

Той е издигнат от сравнително младата партия с името „Русофили за възражздане на отечеството“. Много интересен детайл – Малинов е с обвинение в шпионаж, а делото му започва след 10 дни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА