Открийте ни и в

Интересно

Старите трикове на КГБ – на показ в Ню Йорк

Музей показва хиляди уникални експонати, принадлежали на руски агенти

публикувано

на

Тайни микрофони, скрити в обувките записващи устройства, камери в бельото и много други способи на някогашните руски агенти са изложени на показ в САЩ.
Хиляди оригинални експоната има в открития наскоро музей на КГБ в Ню Йорк. Експозицията е разположена в бивш склад на 14-а улица и е събрана от в продължение на 30 години.
Тук могат да се видят още червило „Целувката на смъртта“, а също и миниатюрен пистолет с калибър 4.5 мм и възможност само за един изстрел, миникамери, замаскирани в четка за обувки, даже възстановка на оригинален кабинет на чекист.
Сред уникалните експонати са още портативен радиопредавател, монтиран в куфар, удобен за пренасяне и предаване на съобщения от различни места, съветска шифровъчна машина „Фиалка“, наподобила принципа на немската „Енигма“, вратата на арест, в който са държани „врагове на СССР“.
Посетителите могат да видят типичното работно място на офицер от бившата съветска тайна служба – бюрото му, лампа, документи, печати, както и да изпробват някои от интерактивните експонати – например, стола за разпити. В експозицията могат да се видят още нестандартни оръжия, а също и т.нар.

български чадър

Експозицията включва около 5000 артефакти и богат снимков материал от времето на Желязната завеса. В основата й е колекцията на литовския емигрант Юлиус Урбайтис, събирана в продължение на 20 години. Урбайтис и дъщеря му Агне са куратори на новия музей. Неговите собственици обаче предпочитат да останат анонимни, пише New York Times.
„Това е Българският чадър, чували ли сте за него?“, показва Агне Урбайтис, посочвайки син чадър зад стъклена витрина. От върха му се подава тънка игла. „Това е оръжие. Натискате бутона, иглата излиза и изстрелва рицинова отрова. Тя все още е сред най-смъртоносните в света“, казва Агне и припомня, че според общоприетата теория с подобно оръжие на 7 септември 1978 г. на лондонския мост Ватерлоо е убит дисидентът Георги Марков. „Слава Богу, че това тук не е истинско“, допълва тя.


Много от експонатите са посветени на това как точно КГБ е вършило своята работа, особено наблюдението. Няколко стъклени витрини показват къде агентите биха скрили камери и микрофони: в пръстени, часовници, катарами за колан, копчета за ръкавели и дори в чинии.
КГБ е основан през 1954 година и се е занимавал с външно разузнаване, контраразузнаване, оперативно-издирвателна дейност и охрана на лидерите на СССР.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
19 коментара

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Откриха гроба на основателя на Древен Рим – Ромул?

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Археолози официално представиха в петък свое откритие – подземно светилище от 6-и век пр.Хр, което е възможният гроб на митичния основател на Древен Рим, Ромул, съобщи БТА.

Светилището е посветено на него и според легендата той е основал Вечния град със своя близнак Рем на 21 април 753 година пр. Хр. Ромул става единственият му владетел, след като убива брат си.

Находката представлява каменен саркофаг с дължина 1,4 метра с кръгообразна структура, която се предполага, че е била олтар.

Мястото на монумента на Ромул е близо до основния комплекс обществени сгради, сред които са Сенатът и подиумът, от който са се отправяли всички важни съобщения. Така че е много вероятно легендата за неговото погребение във форума да се окаже вярна, изтъкват археолозите.

След смъртта си Ромул е бил почитан като бог Квирин. Светилището е било нещо като погребален паметник, издигнат след смъртта му, за да бъде почитана вярата в него и паметта му.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Международната космическа станция може да остане в орбита поне още десетилетие

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Международната космическа станция може да функционира поне още едно десетилетие в настоящия си вид, предаде ДПА, позовавайки се на генералния директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

„Редовно проверяваме материалното и техническото състояние на модулите на станцията“, споделя Рогозин, цитиран от РИА Новости.

МКС е орбитална лаборатория, натоварена със задачата да извършва научни експерименти, които биха били невъзможни на земната повърхност. На станцията, която функционира от две десетилетия, си сътрудничат основно руски и американски екипажи.
„Без съществени корекции МКС със сигурност може да функционира още 10 години“, казва Рогозин.

Въпреки че на този етап няма официално споразумение станцията да продължи да функционира толкова време, се смята, че тя ще работи поне още осем години, допълва генералният директор на Роскосмос.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Стените „пускат радио“ на семейство в Локпорт. Не знаят откъде идват странните звуци

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Семейство от Локпорт чува странни звуци, включително музика и говор от радио, от стените си всяка нощ в продължение на шест години.

„Има гласове от стената и не знам откъде са“, казва 9-годишната Бриана Смит. „Будят ме през нощта“, казва тя.

Звуците идват от стените на спалнята в нейния дом посред нощ.

„Това ни държи будни през нощта“, обяснява бащата на Бриана – Ричард.

Той твърди, че никъде в стените на къщата няма вгардени говорители.

Ричард Смит дори извикал полицията в Локпорт, които съставили два детайлни доклада за странния проблем. В единия от тях, полицаят  отбелязал, че чува „гласове и музика“ и  „разговори за Христос“. След това полицаят пише, че чул радиостанция Christian  AM 1160.

„Ще дам друг пример, може да чуете водещия или гласът на пастора от стените“, казва разследващия журналист Джейсън Ноулс.

В друг полицейски доклад, Смит казва, че вярва, че звукът се предава от една от шестте радио кули, южно от дома му. AM 1160, собственост на Salem Media Group, дори изпратили инженери да разследват излъчването.

„Той каза: „Трябва да съм честен с вас. Не знам какво действа като говорител. Не мога да обясня защо чувате“, обяснява Смит.

Федералната комисия по кмуникациите също не успяла да помогне.

„Не се случва, постоянно, но се случва“, казва директорът на техническия екип в Cumulus Media, Патрик Бъргър.

Той препоръчва на семейството да наеме опитен инженер, който да определи проблема, използвайки специални инструменти за измерване на сигнала и блокирането му.

Бъргър каза, че експерт може също да провери вътре в стената за корозирали тръбопроводи или друг метал.

„Металът може да действа като говорител“, обясни Бергер. „Това е, което чуват.“

Смит каза, че след няколко години безпокойство той и семейството му са отчаяни.

„Заспивам в стаята на родителите си“, каза Бриана. „Понякога, когато си мислим, че сме стигнали до решение, следващият сезон идва, и той се завръща“, казва Смит.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada