Открийте ни и в

България

Столична община плаща близо 75 млн. лв. за подмяна на крушки?

Ако администрацията в града реши да удължи договора на някоя от фирмите с още 2 г., за да стане той 4-годишен, то възложителят ще трябва да плати на изпълнителя във всеки район по още 9,2 млн. лв. без ДДС

bgvoice

публикувано

на

сн. Илияна Кирилова/ Segabg.com

Представителите на Столична община се готви да плати 73,6 млн. лева без ДДС за 2 години на фирми, които да сменят изгорелите крушки и да ремонтират стълбовете, написа в-к „Сега“. Малко по-късно заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев свика пресконференция и обяви, че всъщност сумата за 24 месеца била наполовина по-малка. Останалите 36,8 млн. без ДДС пък щели да бъдат платени само ако общината можела да си го позволи. Казаното от него не се потвърждава от официалното съобщение в профила на СО в регистъра за обществените поръчки, коментира изданието. Там срещу конкурса за избор на дружества за поддържане на осветлението в София продължава да стои 73,6 млн. лв за срок от 2 г. Според същата обява, ако администрацията в града реши да удължи договора на някоя от фирмите с още 2 г., за да стане той 4-годишен, то възложителят ще трябва да плати на изпълнителя във всеки район по още 9,2 млн. лв. без ДДС. В сряда обаче Кръстев, който е възложител на поръчката, заяви, че такава сума не се предвижда да бъде плащана.

Според първоначалния вариант на обявата за осигуряване на осветлението в 24-те района, ремонт на лампи и за консумативи управляващите в София се готвят да платят общо 73,6 млн. лв. без ДДС на избраните фирми за срок от две години. Сумата е в пъти по-голяма в сравнение с предходния договор на общината за поддръжката на осветлението. По него администрацията на Фандъкова плати 32 млн. лв., при това за 4 години – от 2015 до 2019 г. В сряда Кристиан Кръстев поясни, че парите в новата поръчка били значително повече, защото Столична община имала намерение да направи инвестиции от около 6 милиона лева на година във всеки от 4-те района на София.

От новото задание става ясно, че ако конкурсът приключи при заложените в момента стойности, всяка от предпочетените от общината фирми за отделните зони ще вземе по 18.6 млн. лв. за 2 години, за да сменя изгорели крушки и да ремонтира повредени стълбове. Същата дейност бе извършвана в периода 2015-2019 г. за около 2 милиона на година.

В изборната 2019 г. Столичната община се опита да проведе подобен конкурс, но по-късно се отказа от него. И тогава цените не бяха много по-различни – 160 млн. лв. за срок от 5 години. Конкурсът бе открит през пролетта на 2019 г., но по-късно бе прекратен с пояснение, че в конкурсните книжа е допусната грешка. Впоследствие администрацията информира, че възлага на общинското дружество „Софинвест“ да се грижи за отстраняването на текущите повреди по осветлението и за неотложните ремонти срещу абонамент в размер на 335 000 лв. месечно. Договорът трябваше да е в сила до приключването на обявената във вторник изключително скъпа обществена поръчка.

Условията на новия конкурс предвиждат, че договорът с избраните фирми може да бъде продължен за още 2 г., но на половин цена – 9.2 млн. лв. Спрямо кандидатите има изискване да са реализирали оборот от не по-малко от 16 млн. лв. за последните 3 години, от които половината да са в сферата на техническата експлоатация и поддръжката на улично осветление. Документи за участие ще се приемат до 14 септември.

При предишния конкурс през 2015 г. като отговорници за поддръжката на осветлението в София бяха определени три дружества и консорциуми от фирми – „Етралукс“ АД, обединението „Улично осветление СМ“, получило две от зоните, както и още едно обединение – „Сиберия – Техно Лайтинг“. „Улично осветление СМ“ бе еднолична собственост на компанията „Елаците Мед“ АД с мажоритарен акционер бизнесмена Цолов Вутов. В „Сиберия – Техно Лайтинг“ пък дял имаше Николай Михайлов, член на надзорния съвет на небеизвестния холдинг „Трейс Груп Холд“ АД.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Тежки обвинения срещу Борисов от свидетел пред комисията „Манолова“, от ГЕРБ прекъснаха заседанието (ВИДЕО)

Според свидетеля някои от едрите бизнесмени в България се страхували от властта и през последната година си мислели „дано аз да не съм следващият“.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Биволъ, Фейсбук, кадър

Рекет и корупция под благосклонния поглед на премиера Бойксо Борисов – това става ясно от думите на бизнесмен – едър земеделец, който днес свидетелства пред комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ (известна още като Комисията Манолова“). Разпознат като Светослав Илчовски, който обяви по-рано, че мести бизнеса си в САЩ, свидетелят заяви, че секторите на икономиката са разпределени и се ръководят от приближени до властта бизнесмени. Министрите пък бяха наречени „кукли на конци“.

Илчовски не е предоставил никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, като е заявил, че има такива под формата на клипове и документи, но ще ги изпрати по-късно на комисията.

В края на заседанието се развихри скандал, след като депутати на ГЕРБ, начело с Маноил Манев, протестираха, че не са уведомени за изслушването и поискаха свидетелят да повтори казаното, което съдържаше обвинения и към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която присъстваше лично.

Филип Станев към Биков: От Тома неверни се превърнахте в Тома най-верни на Борисов

Изнудване

Илчовски споменава в писмения си сигнал единият от собствениците на компанията, производител на пилета „Градус“ Иван Ангелов, който „ме помоли от името на премиера“. Земеделецът твърди, че през 2019 г. е бил изнудван от него, а Ангелов се представял за „скрития началник“ на Министерството на земеделието и Агенцията по храните. Земеделецът бил принуждаван да продава зърно на дружествата на „Градус“ под пазарната цена.

Вероятно именно Ангелов се има предвид в разказа на Илчовски под прякора Иван Пилето, за когото става дума няколко пъти в изложението му за описаните събития.

Видео: „Биволъ“, „Фейсбук“

„Такива като Иван Пилето ни управляват във всяка сфера“ – заяви Илчовски.

Той разказа още, че се е срещал с Борисов в бившата резиденция на Тодор Живков във „Витошко-Студена“. Шокиращо е описанието на свидетеля как на срещата му било показано какво става с „бизнесмени, които не са им подчинени“. Илчовски видял два клипа – издевателствата над обвиняемия бизнесмен Миню Стайков (задържан през есента на 2018 г. и пуснат в началото на тази година заради влошено здравословно състояние) в ареста и случващото се с другия задържан едър бизнесмен – Николай Банев. Това е описано в писмения сигнал на Илчовски, който не познавал Стайков и Банев.

Заплахи

Бизнесменът твърди, че отказал въпреки натиска да продава на двойно по-ниска цена, след което е получил предупреждение от Петя Аврамова да спре да купува земя, подплатено със заплахата, че „ще те дам на нашите прокурори“.

Борисов: Сега нямало да има машини в чужбина, нали сме купили 9600 броя

Илчовски заяви, че бил принуден да приеме тактика на плащане и губене на пари „само и само да мине тяхното време“. Той добави, че след като не се съобразил с искането и предупрежденията, срещу него било започнато разследване в Старозагорско за закана за убийство. То обаче се провалило.

Според свидетеля някои от едрите бизнесмени в България се страхували от властта и през последната година си мислели „дано аз да не съм следващият“.

Мата Хари и чекмеджето с кюлчетата

Илчовски доста неочаквано демонстрира задълбочени познания по случая с чекмеджето със злато в спалнята на премиера и неизвестната госпожица, която е направила снимките и бе наречена „Мата Хари“.

По думите му става въпрос за известна плеймейтка, наета срещу 5 000 лева да „обслужи“ премиера, и тя направила снимките. Мата Хари сама била разказала това на Илчовски, а мотивът й бил, че искала да покаже как се управлява България. Илчовски не каза името й.

Кюлчетата пък били подарени на Борисов за негов рожден ден от собственика на „Градус“ и от едър бизнесмен в областта на минното дела, на име Цоло. С този разказ Илчовски практически отправя преки обвинения към премиера, но не е привел никакви доказателства в подкрепа на разказаното пред комисията.

Скандалът

Изслушването на свидетеля продължи около час и бе прекъснато от идването на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който остро протестира, че представители на ГЕРБ не са били уведомени за заседанието. Председателстващата Мая Манолова отрече това да е вярно. Манев пък отвори дума за разследване и на черните каси на „Мутри, вън!“.

След около половин час в залата дойдоха още депутати но ГЕРБ, между които Десислава Атанасова, Младен Маринов и Николай Нанков, както и министърът в оставка на регионалното развитие Петя Аврамова.

Тя поиска всичко казано да бъде повторено пред нея и това бе направено. Аврамова отрече всичко, а Илчовски заяви, че ще предостави разпечатки от телефонните разговори.

Ивайло Мирчев определи Борисов като "лъжец и национален вредител"

Министърката в оставка се закани да съди бизнесмена и бе категорична, че нищо от казаното не се е случило и че не е виждала този човек.

Представителите на ГЕРБ обявиха изслушването за голяма манипулация и заявиха ,че споменатите от свидетеля действащи лица, чийто имена станаха ясни, също ще търсят правата си в съда.

Накрая Мая Манолова прекъсна заседанието и не стана ясно дали Илчовски има още какво да разкаже и дали ще предостави някакви доказателства освен твърденията, че НАП може да провери една част от разказа му.

След заседанието заседанието сигналът на земеделския бизнесмен беше публикуван във „Фейсбук“ от депутата от „Демократична България“ Владислав Панев и „Биволъ“.

Сигнал до комисията по ревизията за държавен рекет директно срещу Бойко Борисов. Земеделец зърнар (Светослав Илчовски)…

Публикувахте от Vladislav Panev в Сряда, 5 май 2021 г.

При закриването на заседанието Манолова обяви, че в петък ще бъдат изслушани представители на държавното дружество „Автомагистрали“, което строи магистрала „Хемус“, и на „Главболгарстрой“, по темата за строежа на Алепу.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Отпада карантината за пристигащите от България в Лихтенщайн и Швейцария

Облекчението влиза в сила от 6 май

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от България български и чужди граждани в Швейцария и Лихтенщайн отпада от 6 май, съобщиха от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Берн остава изискването за попълване на формуляр (Passenger Locator Form) и представяне на отрицателен резултат от PCR тест или бърз имунологичен тест за коронавирус за пътуващите със самолет.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българските консулства подновиха издаването на визи за руски граждани

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се приемат документи за български визи, е уведомена за това

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Българските консулски служби на територията на Руската федерация възобновиха приема на документи и издаването на визи за всички руски граждани, желаещи да пътуват до страната, съобщиха от външното министерство.

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се приемат документи за български визи, е уведомена за това – както миналата седмица, така и в сряда.

Още преди две седмици вицепремиерът Екатерина Захариева нареди консулските служби на Република България да се подготвят за издаването на туристически визи. Посолството ни в Москва миналата седмица проведе среща с всички туроператори, както и с фирмата VFS Global.

Процедурите по издаване на визи за руски граждани са облекчени максимално. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат по електронен път да подават заявленията за визи на своите клиенти.

Желаещите да посетят с туристическа цел България получават визите си в консулските ни служби, в офиса на своя туроператор, или външния изпълнител без абсолютно никакви формалности за тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Нетърпелив шофьор лети с 233 км/ч към морето

Автомобилът със софийска регистрация беше заснет от камера на пловдивската полиция в участък с максимално допустима скорост от 140 км

Затвори