Открийте ни и в

КРИМИ

Съдът в България гледа делото за екстрадиция на бившия румънски министър Елена Удря

Румъния поиска от България да екстрадира бившият министър след като беше осъдена на 6 години затвор

публикувано

на

Съдът реши: Предават бившата министърка на туризма Елена Удреа на румънските власти

Апелативен съд – София ще гледа делото по искане на румънската страна за екстрадиция на румънската гражданка Елена Удрeя за изтърпяване на присъда от 6 г. затвор в родината й.

Заседанието по делото предния път бе отложено, а причината – инцидент и физическа травма, която е претърпяла адвокат Анева – един от защитниците на Удрея. В съда бе предоставен медицински документ за травмата. Другият защитник на Удрея – адв. Христо Ботев обясни, че адв. Анева разполага с документи, предоставени от румънската страна, които са относими към делото и настоя за отсрочка, за да бъдат предоставени на българския съд. За същото настоя и Елена Удрея, която бе доведена в съдебната зала. Апелативните магистрати определиха датата 18 май за делото и предупредиха, че повече отлагания не може да има, тъй като процесите за екстрадиция изискват бързина.

Припомнямее , че Румъния поиска от България да екстрадира Удря, след като с окончателно решение на съда министърът на външния туризъм беше осъдена на 6 години затвор и конфискация на имуществото ѝ.

Заловена в България на път за Гърция, Удрея иска убежище в Гърция, като твърди, че в Румъния ще бъде подложена на политическо преследване. До изясняване на обстоятелствата Удрея остава в ареста в България.

Пред съда защитата на бившата румънска министърка – адвокатите Анева и Станов, обявиха, че Удрея е получавала заплахи за живота си, че ако влезе в румънски затвор, ще бъде убита или ще бъде заразена със СПИН.

Според българските магистрати, има опасност тя да се укрие, ако мярката ѝ бъде изменена от българския съд – тя е търсена именно за изпълнение на присъдата от румънските власти. Здравословното състояние на Елена Удрея позволява нейния престой в ареста, още повече, че българският съд работи с изключителна бързина по случая, подчертаха магистратите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА