Открийте ни и в

България

С каска и без мобилен телефон докато управляваме електрическа тротинетка в София

bgvoice

публикувано

на

сн. Pixabay

С промени в законите за движение по пътищата и за автомобилните превози ще бъде регламентирано карането на електрически тротинетки в България.

През лятото Столична община се похвали, че на възлови места в центъра са разположени тотинетки, но по-късно стана ясно, че употребата им е незаконна.

Електрическите тротинетки да не могат да се карат с повече от 25 км в час, предвиждат промените. Карането им ще бъде забранено по улици, на които максималната разрешена скорост е над 50 км в час.

Тротинетки не могат да бъдат управлявани и по градските магистрали с прекъснато движение, ако няма велосипедна инфраструктура, както и в зони, обозначени със знак за забрана на велосипеди. Те не могат да се движат и в бус лентите, както и в зоните за пешеходци. Това на практика означава, че ако промените бъдат приети, карането по тротоарите ще бъде забранено.

Електрическите тротинетки могат да бъдат управлявани от младежи, навършили 16-години. Децата до 14-годишна възраст обаче ще имат право да ги ползват само по велосипедни алеи.

Според предлаганите промени всяка община може да определи по-ниски скорости и други ограничения, както и реда за споделено ползване и зони за паркиране на тротинетките.

Всеки, който управлява тротинетка, трябва да се движи по велоалеи или най-близо до дясната граница на платното. Задължително се изисква каска. В тъмните часове трябва да е със светлоотразителни елементи по облеклото, а тротинетката да е с включени светлини. Забранено е да се движи успоредно с други тротинетки или двуколесни превозни средства, да се управлява без да държи кормилото, да превозва, тласка и тегли предмети, които пречат на другите. Водачите не могат да ползват мобилен телефон в движение.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Слави Трифонов за отказаната му регистрация: Ще направя нова партия

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Софийски градски съд отказа регистрацията на паритията на Слави Трифонов в петък. Причината беше, че в символа на партията присъствали цветовете бяло, зелен, червено. Шоуменът реагира гневно на решението с пост във Фейсбук, в който заяви, че това няма да го спре.

Ето какво написа Слави Трифонов: „Току-що Софийски градски съд отхвърли регистрацията на партия „Няма такава държава“ с довода, че цветовете бяло, зелено, червено, присъстващи в символа на партията, създават впечатлението, че присъства националното знаме. А това е забранено в Закона за политическите партии, член 5-и.

Съдът не регистрира партията на Слави Трифонов

Да оставим настрани факта, че цветовете бяло, зелено, червено присъстват в символите на три парламентарно представени партии – БСП, НФСБ и АТАКА.

Да оставим настрани факта, че за БСП, НФСБ и АТАКА – може, а за „Няма такава държава“ – не може.

И да погледнем обективно – това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията.

Нека бъдем наясно – Те не щат да има референдум, Те не щат да има пряка демокрация, Те не щат да има партия, която защитава гласа на хората, референдумите, пряката демокрация.

Скъпи Те, наистина ли мислите, че така ще ни спрете? С цветове и с имена? Не може да ни спрете, защото не са важни цветовете и имената, а е важно съдържанието.

Ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрирам нова партия – с друго име и с други цветове. Но ще бъде със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани“.

Да живее демокрацията и свободата на словото, завършва Трифонов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

От първо лице: „Не вървя по магистрала. Карам по странични пътеки“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Легендата на българския театър Стоянка Мутафова си отиде на 97-годишна възраст след продължително тежко боледуване.

С уникалното си чувство за хумор и с неизчерпаемата си енергия Мутафова успя да спечели сърцата на поколения българи – малки и големи. Тя продължи да играе на любимата й театрална сцена, дори след като навърши 96 години. Житейският й път е пример за подражание и вдъхва респект от обаянието и умението й да говори с прости думи за живота и сцената.

Прощаваме се със Стоянка Мутафова на 9 декември

През 2019 г. актрисата отбеляза 70 години на театралната сцена и своя 97-ми рожден ден. През всичките тези години талантът и неуморната й работа нареждат името Стоянка Мутафова сред тези на най-добрите и емблематични български актриси.

Нека я почетем с някои от нейните култови реплики на сцената и в живота.

„Усещам фалша у хората. Веднага, разпознавам го безотказно, затова не обичам да съм сред много хора.”

„Много замърсен ни е вече езикът – българинът говори, както си реши. Дори на сцената няма кой да го поправя.”

„Никога не вървя по магистрала. Карам по странични пътеки, насам-натам, докато си изградя образа. При мен няма постоянство и не повтарям нещата.“

Стоянка Мутафова - столетие стихийно бедствие (ВИДЕО)

„Понякога се чувствам много млада, много малка даже. Някои пъти като дете. Нещо детско си нося в себе си. Не се чувствам възрастна. Не, не, не. Не нося това, което много хора имат много рано – едно такова достолепие добиват в поведението си – така може, пък така не може. Както искам, така си живея.“

„Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин.“

„На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира. Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!“

„Когато излизам на сцената, получавам особена сила, каквато в живота няма откъде от друго място да взема. Въпреки многото години, аз съм си все така буйна, годините не могат да ме укротят… „.

„Голяма беда за актьорското съсловие е простотията…“

„Който не носи театър в себе си, е умрял.“

„Всеки човек прави изкуство, а да обичаш родината си е най-голямото изкуство.“

„Знайте, че сте българи, а се старайте да надминете европейците!“

„Човек получава толкова много цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз идвам!“

„Както искат, така да ме запомнят…!“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Татяна Лолова: За мен Стояна ще е жива, докато дишам!

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Тъжната вест за кончината на легендарната актриса Стоянка Мутафова провокира силна емоция на скръб у много български актьори, журналисти и известни личности.
Ето какво споделиха някои от тях.

Румен Радев:

„Изключителна личност и творец, успяваше да покаже по удивителен начин, че истинският извор на непрекъсващата и ярка човешка енергия е себераздаването. Надарена с удивителната сила на таланта, изпълнена с обич и уважение към всеки зрител – така десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство. Тя се превърна в негов символ“.

ГАЛЕРИЯ Почина Стоянка Мутафова

Бойко Борисов:

„Светла й памет на Стоянка Мутафова! Отиде си един изключителен мил и добър човек. Тя винаги ще бъде един от символите на българския театър. Поклон!”

Корнелия Нинова:

„Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова. С таланта си тя направи съпричастни с изкуството няколко поколения българи. След нея остава емоцията и любовта, които ни дари с всяка своя поява на сцената и на екрана. Поклон пред паметта й.

Татяна Лолова:

„За мен Стояна ще е жива, докато дишам. Защото съм започнала на 22 години с нея, когато основахме Сатиричния театър. Преди това я познавах като актриса от Народния театър. Тя е най-жизненият човек, обичащ живота, щура, интелигентна… Не можем да сме вечни, но тя ще живее, докато има хора, които да я помнят, независимо дали я познават лично, или от от екрана, от тези, които умеят да поддържат и ценят паметта.

Стоянка Мутафова - столетие стихийно бедствие (ВИДЕО)

Ирен Кривошиева:

„Стоянка Мутафова ми беше казала, че най-важното на актьора е характерът. Каквото и да учи човек, характерът е този, който прави актьора. Тя не говореше. Последния път ме погледна, позна ме, но не говореше. Последните неща ми останаха от пиесата, от радостните мигове да я видя. Радост и благодарност са нещата, които ме свързват с нея.
Тя е учебник, не само като начин на игра, професионализъм, характер.
Господ я държеше, обичаше я! Господ си има избраници!”.

Мартина Вачкова:

Сбогом, Стояна!

Калин Сърменов:

„Стоянка беше една от вдъхновителите, които поддържат енергията на театъра. Тя беше като зарядно. Изключителен човек, с невероятно чувство за хумор. Прекрасно се работеше с нея. Тя даваше всичко от себе си. Даже си спомням, когато Орешарски беше, на тези, митингите на Орешарски, тя каза: „Да взема аз да мина през огражденията“. И аз викам: „Како, моля ти се, недей“. И тя вика: „Мен няма кой да ме спре“. И наистина – нея нямаше кой да я спре. Във всяко едно отношение. Светла й памет!

Силвия Лулчева:

„България се разделя с творец, неповторим по размер и сила. Пожелавам на всички, които вървят по стъпките й, да радват публиката така, както го правеше Стоянка Мутафова.
Благодаря на Бог за тази среща и наистина България се разделя с изключителна личност с невероятен талант и изумителен човек. Поклон и светла й памет! Благодаря й за силата, за издръжливостта толкова дълги години да бъде в театъра, сред любимата й публика. И публиката безкрайно много трябва да й благодари за всяка една усмивка.”

Журналистът Георги Тошев:

„Тя имаше изключителна и неповторима памет на тази възраст. Спомняше си за хора, случки, събития и детайли през годините. Талантът й както в театъра, така и в киното, остана непокътнат от политическите режими и артистичните клики.
Това, което усетих при последната ни среща, е, че тя осъзнаваше, че приказката не може да продължи безкрай. Беше щастлива, че е още на сцената”.

Красимир Вълчев:

„Със Стоянка Мутафова си отива една епоха в българското кино, в театъра, в изкуството и културата. Чувствам се тъжно, въпреки че никога не съм я познавал лично и никога не съм контактувал с нея лично, но всички сме живели с нея и я чувстваме като близък човек“.

Поклонението пред голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще бъде в понеделник, 9 декември, от 11 до 16 часа във фоайето на Сатиричния театър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada