Открийте ни и в

Новини

Телефонът – триглавата змия в камиона

публикувано

на

„Няма да се случи на мен“, си казват много шофьори на камиони за това, че могат да бъдат глобени или да предизвикат катастрофа, ако ползват телефона, докато карат. Други отричат да го правят, но все пак посягат към мобилното устройство зад волана.

Проучване от миналата година на компанията Lytx показва, че шофьорите като цяло ползват телефоните си най-много по пътищата в Лос Анджелис. Следват Едисон, Ню Джърси, Хътчинс, Тексас, Лонг Бийч, Калифорния, Лас Вегас и Блумингтън, Калифорния. Шофьорите на камиони, които изпращат текстови съобщения в движение, са 23 пъти в по-голям риск да създадат някаква опасност на пътя, от тези, които не го правят. В същото време 70% от катастрофите, в които е участвал камион, са се случили, защото човекът зад волана на тежката машина е вършил дейности, които го разсейват (Distracted driving), в които влиза и писането на SMS-и.

Наталия Стоянова, експерт по транспортна безопасност

Ползването на телефона в камиона е забранено от 2012 г. с федерален закон от администрацията за безопасност при тежкотоварните превозвачи (FMCSA). Отделно 47 щата също забраняват на всички шофьори, включително и на професионалните, да държат в ръка каквито и да е мобилни устройства. Наказанията по федералния закон са $2,750 за шофьора и $11,000 за компанията. Множество нарушения

водят до отнемане на книжката

 „Отнемане на книжката за шофьорите на камиони означава, че ще могат да си карат колата, но няма да могат да карат камион“, казва Наталия Стоянова, мениджър в Cellex Consulting Group, която е специалист по безопасност в транспорта. „Изпращането на текстово съобщение отнема само 5 секунди“, допълва тя. „Много шофьори си мислят, че виждат всичко, че са запомнили цялата картина около тях и могат да реагират при всякакви ситуации. Бих ги посъветвала да си завържат очите вкъщи за 5 секунди и да се опитат да прекосят стаята, без да се блъснат. Ще видят, че е доста трудно. Когато си на пътя, обстановката се променя драстично дори и за 5 секунди. Така че е много важно очите на всички да са на пътя, не само на шофьорите на камиони. Ние, в Cellex Consulting Group, караме шофьорите, които идват при нас за обучение по безопасност, освен всичко друго, да направят точно този експеримент пред нас. След него те се убеждават, че всяко невнимание може да е фатално“, казва още Стоянова.

Много шофьори на камиони не осъзнават, че ползването на телефона е

като змия с три глави

защото ако бъдат хванати да го правят, това се отразява в три различни статистики за тяхната пригодност и професионалност. “Освен че се отразява в доклада с нарушения за рейтинга за безопасност на компанията и в справката с нарушенията на шофьора от щата, откъдето е получил книжка (MVR), ползването на телефона се регистрира и на още едно място. Става дума за данните в отделна програма към FMCSA, която служи за проверка на шофьорите преди наемане на работа. Наречена е Pre-Employment Screening Program, справката там се нарича PSP report“, казва Стоянова.

„Повечето шофьори не знаят или не са съвсем наясно с тази програма. Taм се съхраняват доклади от нарушения, катастрофи и пътни проверки от инспекторите на министерството на транспорта (DOT). Има точкова система и за всяко нарушение се начисляват точки. Максимумът е 100 точки. Колкото повече нарушения и точки има един шофьор, толкова по-малко вероятно е да го наемат на работа. Точките, които се начисляват за ползване на мобилно устройство по време на шофиране, са най-високи и имат изключително голяма тежест“, допълва експертът на Cellex Consulting Group.

Разликата между данните в МVR и PSP е в това, че МVR извадките се администрират от агенцията по транспорта в отделните щати, а PSP докладите – от федералната администрация за безопасност за тежкотоварните превозвачи. Според Наталия Стоянова отговорността за безопасността на камионите е както на шофьорите,

така и на транспортните компании

 „Те трябва да обучават шофьорите за последствията от това поведение и да имат политика да не го толерират. Има компании, които слагат блокери в камионите и по този начин телефонът в кабината може да се използва само за входящи разговори. Но и това не е оптимално решение, защото може да възникне спешна ситуация, която ще изисква шофьорът да се обади за помощ. Хубавото е, че технологията е много напреднала и водачите могат да използват слушалка, Bluetooth или гласови команди за набиране на номера и писане на съобщения. Съветвам всички шофьори да се придържат към тези начини за комуникация, за да си спестят глобата и да не съжаляват за причинена катастрофа. Ако са получили съобщение и е толкова важно да отговорят, да спрат в аварийната лента и да го направят, когато камионът не се движи. Не на светофар, защото законът го забранява и защото отнема от вниманието на пътя. При една катастрофа първото нещо, което ще направят полицията и адвокатът на ранените или жертвите, е да извадят разпечатка от телефона. Там се вижда много ясно дали шофьорът на камиона е набирал номер, писал е съобщения или постове във фейсбук или е гледал видеоклипчета“, подчертава Стоянова.

През април шофьор на камион изпращал текстови съобщения, докато се движел по крайградски път, недалеч от Филаделфия, и се блъснал в кола.

При сблъсъка умира 9-годишно дете

 Според разпечатката от телефона той изпратил 18 съобщения, докато се движел, и не спрял на червен светофар. Срещу него са повдигнати обвинения за убийство. Той още чака окончателната си присъда. Миналата година друг шофьор беше осъден на 6 до 15 години затвор за катастрофа, която причинил, защото отговарял на въпросник във фейсбук.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено