Открийте ни и в

Новини

Телефонът – триглавата змия в камиона

Шофьорите, които изпращат SMS-и, са 23 пъти в по-голям риск от инцидент
Сибила Патси

публикувано

на

„Няма да се случи на мен“, си казват много шофьори на камиони за това, че могат да бъдат глобени или да предизвикат катастрофа, ако ползват телефона, докато карат. Други отричат да го правят, но все пак посягат към мобилното устройство зад волана.

Проучване от миналата година на компанията Lytx показва, че шофьорите като цяло ползват телефоните си най-много по пътищата в Лос Анджелис. Следват Едисон, Ню Джърси, Хътчинс, Тексас, Лонг Бийч, Калифорния, Лас Вегас и Блумингтън, Калифорния. Шофьорите на камиони, които изпращат текстови съобщения в движение, са 23 пъти в по-голям риск да създадат някаква опасност на пътя, от тези, които не го правят. В същото време 70% от катастрофите, в които е участвал камион, са се случили, защото човекът зад волана на тежката машина е вършил дейности, които го разсейват (Distracted driving), в които влиза и писането на SMS-и.

Наталия Стоянова, експерт по транспортна безопасност

Ползването на телефона в камиона е забранено от 2012 г. с федерален закон от администрацията за безопасност при тежкотоварните превозвачи (FMCSA). Отделно 47 щата също забраняват на всички шофьори, включително и на професионалните, да държат в ръка каквито и да е мобилни устройства. Наказанията по федералния закон са $2,750 за шофьора и $11,000 за компанията. Множество нарушения

водят до отнемане на книжката

 „Отнемане на книжката за шофьорите на камиони означава, че ще могат да си карат колата, но няма да могат да карат камион“, казва Наталия Стоянова, мениджър в Cellex Consulting Group, която е специалист по безопасност в транспорта. „Изпращането на текстово съобщение отнема само 5 секунди“, допълва тя. „Много шофьори си мислят, че виждат всичко, че са запомнили цялата картина около тях и могат да реагират при всякакви ситуации. Бих ги посъветвала да си завържат очите вкъщи за 5 секунди и да се опитат да прекосят стаята, без да се блъснат. Ще видят, че е доста трудно. Когато си на пътя, обстановката се променя драстично дори и за 5 секунди. Така че е много важно очите на всички да са на пътя, не само на шофьорите на камиони. Ние, в Cellex Consulting Group, караме шофьорите, които идват при нас за обучение по безопасност, освен всичко друго, да направят точно този експеримент пред нас. След него те се убеждават, че всяко невнимание може да е фатално“, казва още Стоянова.

Много шофьори на камиони не осъзнават, че ползването на телефона е

като змия с три глави

защото ако бъдат хванати да го правят, това се отразява в три различни статистики за тяхната пригодност и професионалност. “Освен че се отразява в доклада с нарушения за рейтинга за безопасност на компанията и в справката с нарушенията на шофьора от щата, откъдето е получил книжка (MVR), ползването на телефона се регистрира и на още едно място. Става дума за данните в отделна програма към FMCSA, която служи за проверка на шофьорите преди наемане на работа. Наречена е Pre-Employment Screening Program, справката там се нарича PSP report“, казва Стоянова.

„Повечето шофьори не знаят или не са съвсем наясно с тази програма. Taм се съхраняват доклади от нарушения, катастрофи и пътни проверки от инспекторите на министерството на транспорта (DOT). Има точкова система и за всяко нарушение се начисляват точки. Максимумът е 100 точки. Колкото повече нарушения и точки има един шофьор, толкова по-малко вероятно е да го наемат на работа. Точките, които се начисляват за ползване на мобилно устройство по време на шофиране, са най-високи и имат изключително голяма тежест“, допълва експертът на Cellex Consulting Group.

Разликата между данните в МVR и PSP е в това, че МVR извадките се администрират от агенцията по транспорта в отделните щати, а PSP докладите – от федералната администрация за безопасност за тежкотоварните превозвачи. Според Наталия Стоянова отговорността за безопасността на камионите е както на шофьорите,

така и на транспортните компании

 „Те трябва да обучават шофьорите за последствията от това поведение и да имат политика да не го толерират. Има компании, които слагат блокери в камионите и по този начин телефонът в кабината може да се използва само за входящи разговори. Но и това не е оптимално решение, защото може да възникне спешна ситуация, която ще изисква шофьорът да се обади за помощ. Хубавото е, че технологията е много напреднала и водачите могат да използват слушалка, Bluetooth или гласови команди за набиране на номера и писане на съобщения. Съветвам всички шофьори да се придържат към тези начини за комуникация, за да си спестят глобата и да не съжаляват за причинена катастрофа. Ако са получили съобщение и е толкова важно да отговорят, да спрат в аварийната лента и да го направят, когато камионът не се движи. Не на светофар, защото законът го забранява и защото отнема от вниманието на пътя. При една катастрофа първото нещо, което ще направят полицията и адвокатът на ранените или жертвите, е да извадят разпечатка от телефона. Там се вижда много ясно дали шофьорът на камиона е набирал номер, писал е съобщения или постове във фейсбук или е гледал видеоклипчета“, подчертава Стоянова.

През април шофьор на камион изпращал текстови съобщения, докато се движел по крайградски път, недалеч от Филаделфия, и се блъснал в кола.

При сблъсъка умира 9-годишно дете

 Според разпечатката от телефона той изпратил 18 съобщения, докато се движел, и не спрял на червен светофар. Срещу него са повдигнати обвинения за убийство. Той още чака окончателната си присъда. Миналата година друг шофьор беше осъден на 6 до 15 години затвор за катастрофа, която причинил, защото отговарял на въпросник във фейсбук.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Марш за Право и Свобода в София. Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Кадър/Фейсбук

Десетки граждани излязоха на пореден протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Организатор е инициативата ”Правосъдие за всеки”, а поредният ”Марш за право и свобода” е под наслов ”Светлината пробива мрака”. Протестиращите палят светлини на стълбите на бившия Партиен дом.

„Маршът за право и свобода“ тръгна от Съдебната палата през площад „Независимост“ и ще завърши пред Народното събрание. Организаторите заявяват намерението си да се съберат и в четвъртък пред сградата на Висшия съдебен съвет по времето, когато тече ще изслушването концепцията на Иван Гешев за развитието на държавното обвинение през следващите седем години.

В четъвртък ще е и самото гласуване. За да бъде избран, заместникът на Сотир Цацаров трябва да получи подкрепата на най-малко 17 от членовете на Висшия съдебен съвет. Според анализите засега той има подкрепата на поне 20 от членовете на ВСС.

„Предстои решителният ден – денят на истината или денят на позора, денят, в който ще се определи бъдещето ни като държава за дълъг период от време. И не толкова, защото това е денят на избора на нов главен прокурор, а най-вече защото това е денят, в който ще стане ясно дали съдебната власт ще може да се откачи от примката на мафията и олигархията, дали ще живеем в правова и демократична държава или в подобие на полицейска диктатура, облечена в обслужващи червени тоги!

Една тога трябва да остане незасегната от тази срамна процедура с единствения кандидат и това е съдийската, защото Съдът е висшият арбитър на Правото и истинският пазител на правата ни. Ако позволим да превземат Съда и да овладеят напълно Прокуратурата, то заличаваме всичките си надежди, мечти и планове за по-добър живот и европейско бъдеще, като правим безнадеждни поне три поколения – нашето, това на децата и това на внуците ни“, пише на сайта на „Правосъдие за всеки“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Осъдиха трима българи в Лондон, примамвали с порше жени за работа в бардаците

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
sn. Pixabay

Трима българи са осъдени в Лондон за сексуална експлоатация след съвместно разследване на британските служби, Специализираната прокуратура и ГДБОП, съобщиха от прокуратурата.

Присъдите за съответно 11, 10 и 3 г. лишаване от свобода, са постановени на 17 октомври за участие в организирана престъпна група за трафик на жени и транс-сексуални български граждани.

След близо едногодишнo разследване тримата са задържани в Лондон и Бургас.

Най-тежкото общо наказание от 11 г. затвор е наложено на Елеонора Василева за 4 престъпления, сред които трафик на хора и разпорстранение на наркотици. Общото крайно наказание на ръководителя на групата Илия Михайлов е 10 г. лишаване от свобода. Мариан Василев е осъден на 3 г.

На Василева и Михайлов е наложена и 15-годишна забрана за „купуване на самолетни билети за други лица, наемане на повече от едно жилище, транспортиране на лица, извън тяхното семейство, създаване на профили в сайтове за запознанства или рекламиране на сексуални услуги, директен или индиректен контакт с жертвите, свидетелствали срещу тях“.

Доказателствата по делото сочат, че част от самите участници в групата преди години са били жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. От 2017 г. те започнали да набират жени и транссексуални българи с обещания за работа и по-добър живот в Лондон. От летището ги транспортирали с порше до наети от групата квартири, където да живеят по четирима или петима и да проституират без почивен ден. Жертвите трябвало да плащат от заработеното по 70 паунда седмичен наем за жилището, нямали право да напускат адресите и да ползват медицински услуги. Били принуждавани да предлагат и продават на клиентите си кокаин, а необходимите им консумативи трябвало да купуват на петорна цена единствено от Елеонора.

Илия Михайлов бил отговорен за снабдяването на групата с кокаин, за налагането на глоби на „работещите“ – обикновено между 500 и 1000 британски лири, както и за държането им в подчинение чрез физическо насилие над тях или чрез заплахи с насилие над техните близки в България.

Мариан осъществявал прекия контрол на проституиращите и събирането на заработените пари – по 2-3 пъти дневно от всеки. По договорка на „работещите„ се полагали 50 на сто от заработените пари и бакшишите, но заради налагани глоби и удръжки те получавали по-малка част от тях.

Така групата придобила значителни средства, от които инвестирала в недвижими имоти в Несебър, Пазарджик и с. Кошарица, както и в луксозни автомобили във Великобритания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Либералите на Трюдо печелят изборите в Канада, но без мнозинство

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

Либералната партия на досегашния премиер Джъстин Трюдо ще спечели федералните избори в Канада и ще състави следващото правителство, но на мнозинството. Това сочат първите резултати след края на изборния ден.

За абсолютно мнозинство в парламента са нужни 170 от 338 места.

По данни на Независимата избирателна комисия при преброени 18 процента от гласовете либералите са начело в 156 от общо 338 избирателни района в Канада, срещу 121 за консерваторите на Андрю Шиър.

Сепаратистите от „Квебекски блок“ се нареждат трети с 32 места, а лявата Нова демократическа партия е четвърта с 25 места. Зелените ще имат трима депутати. Един независим също получи място в следващия парламент.

Кадър: CBC

Прогнозите са направени след затварянето на изборните бюра във всичките шест часови пояса в Канада.

Либералите губят повече от 28 места,  партията на Новите демократи – 18. Консерваторите пък печелят 23.

Партията на Трюдо ще трябва да сформира коалиция с някоя от другите представени партии. Неговата кампания беше белязана от излезлите снимки, показващи го маскиран като чернокож, които не бяха приети добре от канадците и доведе до спад в рейтинга му.

Според данни на държавната агенция, следяща изборите в Канада, около 27,4 млн. души имат право да гласуват днес, а около 4,7 млн. са се възползвали от предварителното гласуване миналия уикенд. Това е с 29% повече от предишните парламентарни избори през 2015.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada