Открийте ни и в

САЩ

Тръмп: Аз съм най-големият поддръжник на втората поправка

публикувано

на

“Аз съм най-големият поддръжник на втората поправка, но ние всички трябва да работим за благото и за безопасността на нашата Страна”, написа в петък Тръмп в Туитър. Той допълни, че “може да бъдат направени неща”, които са близки до “здравия разум”, и “са добри за всички”.

Втората поправка в конституцията на САЩ гарантира правото на притежание и носене на оръжие.

В деня на траур Тръмп всява още разделение

Изказването му е по повод масовите стрелби от преди седмица, при които загина 31 души, а множество хора поискаха от президента да затегне контрола за купуването и носенето на огнестрелно оръжие.

Тръмп обаче не спомена какви конкретни мерки би подкрепил и направи уговорката, че трябва да бъде взето предвид мнението на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия. Така той изглежда се опита да намери баланс между евентуалните действия на Конгреса и интересите на влиятелната лобистка организация.

31 души бяха убити при две стрелби в САЩ миналия уикенд – в Ел Пасо, щата Тексас, и в Дейтън, Охайо. Демократите се опитват да съберат обществена подкрепа за законодателни мерки по един въпрос, който бе спорен още преди идването на президента републиканец на власт.

Не искат Тръмп и в Ел Пасо

Конгресът е във ваканция, но президентът каза, че лидерите на двете камари обсъждат разширяване на проверките при купуване на огнестрелни оръжия.

Вчера Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия се обяви против по-нататъшни ограничения в тази област.

В понеделник Тръмп посочи като фактори за честите стрелби в Съединените щати видеоигрите с насилие и психическите заболявания. Той не спомена факта, че американците масово притежават огнестрелни оръжия.

Стрелецът от Ел Пасо вдъхновен от антиимигрантските думи на Тръмп

Изследвания не установиха връзка между видеоигрите с насилие и стрелбите, отбелязва Ройтерс.

Веригата Уолмарт (Walmart), в един от чийто магазини бе извършено нападението в Ел Пасо, съобщи днес, че е наредила да бъдат махнати от нейните супермаркети обозначенията на видеоигрите с насилие и клиентите да нямат възможност да пробват демоверсии. В същото време тя не внесе никакви промени в политиката си за продажба на огнестрелни оръжия.

Ново проучване на общественото мнение в САЩ, проведено от агенция Ройтерс съвместно със социологическия институт Ипсос, показва, че мнозина американци очакват в близко бъдеще нова смъртоносна стрелба в страната.

Тръмп: Видеоигрите са виновни за масовите касапници в САЩ

78 процента от участниците в допитването, проведено вчера и завчера и публикувано днес, смятат, че нова такава атака е вероятна през следващите три месеца. Според 49 на сто тя дори е много вероятна. Само 10 процента считат, че ново нападение с огнестрелно оръжие е малко вероятно. Останалите участници в анкетата не са изразили мнение.

69 процента от пълнолетните американци искат силни или умерени ограничения върху огнестрелните оръжия, сочи още проучването.

САЩ

Епстайн оставал завещание два дни преди да се самоубие

публикувано

на

от

Два дни преди самоубийството си финансистът Джефри Епстайн е подписал завещание, с което поверява цялото си имущество на тръст с неизвестни бенефициенти. Това съобщи “Ню Йорк пост”, като цитира юридически документи.

Според документи, регистрирани на американските Вирджински острови, Епстайн оставя активите си на стойност близо 577 милиона долара – включително два острова и други недвижими имоти, в ръцете на фонд, наречен “Тръст 1953”, твърди вестникът.

Шефът на затворите в САЩ си замина след самоубийството на Епстайн

Това е класически метод да се запази в тайна самоличността на облагодетелстваните, коментира адвокат, цитиран в изданието.

Ще попречи ли смъртта на Джефри Епстайн на истината?

В завещанието не е посочен по име нито един бенефициент. Назовани са единствено изпълнителите на тази последна воля, уточнява “Ню Йорк пост”.

Пазили Епстайн от самоубийство, снели обаче наблюдението му

Новината за завещанието обяснява и появилата се информация, че малко преди да се самоубие Епстай е бил посетен в затвора от мистериозна дама. Имаше предположения, че тя е била адвокат, въпреки че излегждала много млада.

Продължете по-нататък

САЩ

Тръмп обеща: Няма да строя небостъргач в Гренландия

публикувано

на

от

СН: AP/БТА

Президентът Доналд Тръмп направи опит да превърне в шега желанието си да купи Гренландия от Дания, като обеща да не строи небостъргач на арктическия остров, съобщи Франс прес.

“Обещавам да не правя това в Гренландия”, написа бившият магнат на недвижими имоти в туит, придружен с фотомонтаж, на който неговият огромен хотел с позлатени прозорци в Лас Вегас се издига на фона на гренландски пейзаж.

Тръмп постна туита след като и датската министър-председателка Мете Фредериксен, и премиерът на Гренландия Ким Килсен заявиха, че автономната датска територия не е за продан.

В неделя американският президент потвърди интереса си към Гренландия. “Тази идея се появи и аз казах, че от стратегическа гледна точка това със сигурност е интересно”, заяви той.

Островът, разположен между Северния Атлантически и Северния ледовит океан е автономна територия с население от 56 000 души, но Дания запазва контрол над външните отношения, отбраната и валутната политика.

Продължете по-нататък

САЩ

Шефът на затворите в САЩ си замина след самоубийството на Епстайн

публикувано

на

от

Американският министър на правосъдието Уилям Бар обяви, че и.д. директор на Федералното бюро на затворите Хю Хъруиз е отстранен от поста и назначен на друга длъжност.

По-рано Бар изрази тревога заради “сериозни нередности” в нюйоркския федерален затвор, където финансистът Джефри Епстaйн, обвинен в трафик на деца с цел сексуална експлоатация, беше открит мъртъв на 10 август. Миналата седмица аутопсия установи, че той се е самоубил.

Отстраниха директора на затвора, в който лежеше Джефри Епстайн

Министерството на правосъдието е подложено на политически натиск от Конгреса заради смъртта на Епстaйн, след като се надигна обществено възмущение, че затворническите власти не са могли да осигурят изправянето на финансиста пред съда.

Бар каза, че ще назначи Катлийн Хок Сойър на мястото на Хъруиз, който се премества на друга длъжност във ФБЗ. Сойър е оглавявала ФБЗ от 1992 до 2003 г.

В своето изявление, с което обяви тези ходове, Бар не спомена Епстaйн.

Там, където умират парите – по $6 млн. всеки ден

Назначаването на ръководител на ФБЗ не изисква утвърждаване от Сената.

 

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама