Открийте ни и в

България

Улица в Италия ще носи името на Пейо Яворов

Идеята за именуване на улица и площад се заражда по време на официалното посещение на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов в Борго Верчели преди месец и половина

публикувано

на

Улица в Борго Верчели (Борго Булгаро) в Италия ще носи името на българския поет и революционер Пейо Крачолов Яворов (1878-1914), реши днес общинското ръководство. Отново днес, с помощта на видео-конферентна връзка, общинските съветници на Чирпан гласуваха с единодушие площад в родния град на българския поет да се казва “Борго Верчели (Булгаро)“.

След заседанията бе открито официално дърво-символ на приятелството между Борго Верчели и България пред българския замък „Кастело Булгаро“ в селището, по идея на Генералния консул на България в Милано Таня Димитрова. На официална церемония тя бе обявена за „почетен гражданин“ на общината.

Идеята за именуване на улица и площад се заражда по време на официалното посещение на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов в Борго Верчели преди месец и половина. Страната ни и градът са свързани исторически от векове. За наличието на прабългарски популации в Борго Верчели свидетелстват съчиненията на Красимир Станчев и Влаевска-Станчева, както и трудът на Марко Пероса „Булгаро (Борго Верчели) и околностите му“.

И тук ще стана бучка пръст, но пак ще съм във теб, родино… Новите стихове на Яворов, които омагьосаха България

В центъра на Борго Верчели се издига “Българският замък” (Castello Bulgaro), принадлежал на българско знатно семейство (чиито наследници са починали в средата на 1700 г.). Фамилия „Булгаро“ произлиза от стар знатен род, живял първоначално именно в град Борго Булгаро (Верчели). Сред членовете й има много прочути личности, известни в Италия: Свети Петър Дякон Левит, роден през около 550 г. сл. Хр., приятел и съветник на папа Григорий Велики; Свети Йоан, убит в Бреша по време на борбата срещу Арианската ерес; Йоан Петър, според източниците основател на 24 март 956 г. на параклиса, издигащ се в Българския замък и други. Последният Булгаро е граф Джовани Батиста, който умира в Торино на 15 януари 1747 г.

В миналото с внушителен външен облик, в днешно време „Българският замък“ се нуждае от основно реновиране и реставрация. Въпреки че е бил включен в списъка на историческите паметници под закрилата на Министерството на Културата на Италия, “Castello Bulgaro” все още чака нужното финансиране за реставрация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА