Открийте ни и в

Коронавирусът

Учени от Тексас създадоха 3D атомен модел на коронавируса, търсят слабите му места

публикувано

на

Биохимици от университета в гр. Остин, щата Тексас, създадоха първия пълен триизмерен атомен модел на новия коронавирус, предава ТАСС.

Агенцията цитира съобщение, публикувано в сайта на учебното заведение. Атомната структура на обвивката на патогена е била изчислена и изградена с помощта на суперкомпютър.

„Този модел ще ни помогне да установим кои части на коронавируса играят решаваща роля за проникването му в човешките клетки. Ако успеем да разкрием тези тайни на SARS-CoV-2, специалистите по-лесно ще изготвят нови лекарства, за да му противодействат“ заяви проф. Роми Амаро, оценявайки постижението на проекта. Триизмерното копие ще бъде полезно за установяването на въздействието и на познатите лекарства и препарати срещу новия патоген.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

В САЩ започват производство на бърз тест за ковид-19

Тестът ще стъпва на технологията на тестовете за бременност

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Американският конгломерат „3M“ и специалисти от Масачузетския технологичен институт разработват бърз тест за антигени за ковид-19.

Тестът ще дава резултат до няколко минути и може да се разположи и извърши върху евтино устройство по подобие на домашните тестове за бременност.

„Искаме да подобрим скоростта, достъпността и стойността за тестване за новия коронавирус, което ще е голяма стъпка за предотвратяване на разпространението му“, каза Джон Бановец, главен технолог на 3M.

Изследователският проект се финансира и с грант от Национални институти за здравето по програма, която подкрепя развитието на нови тестови технологии за научните институти и бизнеса.

Тестовете за антигени сканират протеините, които могат да се намират върху или във вируса. Те засичат вируса бързо и могат да се произвеждат на по-ниска цена от повечето съществуващи тестове. От 3M твърдят, че могат да могат да произвеждат милиони тестове дневно от този вид.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Търсят доброволци за тестване на ваксина за коронавирус в САЩ

Търсят се 30 000 доброволци, които да участват в клиничните изпитания

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Компанията Модерна, базирана в Кеймбридж, Масачузетс има за цел да започне последната фаза на тестове за надежността и ефективността на ваксината за коронавирус, която разработва. Тази фаза трябва да започне на 27 юли.

Това е първата американска компания, която обяви прогнозна дата на стартиране на изпитванията на ваксина за Ковид-19 върху голям брой хора. Тя е една от петте компании, на които администрацията на Тръмп разчита ваксината да е готова възможно най-скоро.

Информацията за тази последна фаза, включително насоки за набиране на доброволци за ваксината, са публикувани на сайта klinitrials.gov.

Говорителят на Модерна Рей Джордън потвърди, че датата е сигурна. „Можем да обявим, че очакваме доброволците, че ще могат да се регистрират в клинични тестове от 21 юли“, каза той.

Модерна беше първата компания в САЩ, която започна да тества ваксина върху хора, като даде първата си доза на пациент на 16 март.

Компанията има за цел да запише 30 000 възрастни в клиничните изпитания, с което ще се провери дали ваксината работи за предотвратяване на COVID-19. Участниците ще получат ваксината или плацебо. Тяхното сътояние ще бъде проследявано две години, за да се отчете дали ще се разболеят от COVID-19 и дали имат някакви отрицателни реакции към ваксината.

Изследователите също така периодично ще измерват нивата на антителата на участниците.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Бебе се зарази с коронавирус в утробата на майка си, разви усложнения

Вирусът е преминавал през плацентата и е заразил бебето в утробата.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Френски лекарски екип съобщи за предаване на Covid-19 през плацентата, след като майка се зарази през последния триместър на бременността.

Както майката, така и нейното новородено са тествали положително за коронавирус, според доклада, публикуван във вторник в списанието Nature Communications.

Жената е била приета във френска болница през март със симптоми, включително температура и силна кашлица. В нейната кръв и в назофарингеални и вагинални тампони са открити генетични данни за коронавирус. Лекарите решили да изродят бебето чрез цезарово сечение.

Те откриват SARS-CoV-2 при новороденото. Дни след раждането детето развива и неврологични усложнения, включително неправилни мускулни контракции. Детската церебрална течност на гръбначния стълб е отрицателна за коронавирус или друг зародиш. 11 дни след раждането, ядрено-магнитният резонанс на мозъка на детето показа аномалии в някои области на бялото вещество.

Анализ на плацентата открива коронавирус на много по-високи нива, отколкото в кръвта на майката или детето или в непокътнатата околоплодна течност, заобикаляща плода преди раждането. Това подсказва на изследователите, че вирусът е преминавал през плацентата и е заразил бебето в утробата.

Майката е изписана в добро състояние шест дни след раждането, а детето е изписано след 18 дни. Приблизително два месеца по-късно детето показа подобрено неврологично състояние с иначе нормален клиничен преглед, съобщават изследователите.

Други изследователи са описали потенциално предаване на Covid-19 през периода непосредствено преди или след раждането. Авторите на проучването в Nature Communications казват, че тези случаи имат неясен път за предаване на вируса.

„Важно е да се изясни дали и как SARS-CoV-2 достига до плода, за да се предотврати неонаталната инфекция, да се оптимизира управлението на бременността и евентуално да се разбере по-добре биологията на SARS-CoV-2“, написаха те.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено