Открийте ни и в

Вашите пари

Федералният резерв повишава лихвения процент в атака срещу инфлацията

Жителите на САЩ усещат по джоба си повишените цени от хранителния магазин да бензиновата колонка и Fed e натоварен с мисията да усмири ценовите скокове

публикувано

на

Fed повишава основния лихвен процент

Федералният резерв повиши лихвения процент с три четвърти процентен пункт в сряда. Това е агресивен ход за справяне с галопиращата инфлация, която притиска икономиката и обезсърчава купувачите. Това е най-голямото повишение на лихвен процент от 1994 година.

Промяната ще окажи влияние върху милиони домакинства и бизнеси, като повиши стойността на заемите за къщи, кори и други неща, предизвиквайки забавяне в икономиката.

Експертите очакваха повишение на лихвените проценти само с половин процентен пункт, но след катастрофалния доклад от петък, който констатира, че покачването на цевите се разширява в цялата икономика, се появиха и очаквания за по-високо покачване.

Джанет Йелън в Сената: Инвестициите и мерките на Байдън могат да преборят инфлацията

Жителите на САЩ усещат по джоба си повишените цени от хранителния магазин да бензиновата колонка и Fed e натоварен с мисията да усмири ценовите скокове.

По време на пандемията от коронавирус икономиката се нуждаеше от подпомагане и Fed снижи лихвения процент почти до нула, което направи много лесно вземането на заеми. Политиката на “лесни пари” повиши разходите, които домакинствата и бизнесите бяха склонни да направят, но също така подхрани инфлацията и прегряването на икономиката.

Повишението на лихвите не е съвсем неочаквано: някои големи банки, включително Barclays, Jefferies, Goldman Sachs и JPMorgan, очакваха Фед да увеличи лихвения си процент със 75 базисни пункта, или три четвърти от процентния пункт.

Съобщението на централната банка дойде в края на двудневната й среща за определяне на политиките.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА