Открийте ни и в

България

Цената на хляба пада тройно, КЗП прави проверки в цялата страна

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди на КЗП да извърши проверки на цената на хляба в цялата страна

публикувано

на

Ядем хляб от вредно украинско зърно, а българските производители фалират

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди на Комисията за защита на потребителите да извърши проверки на цената на хляба в цялата страна.

Това съобщават от пресцентъра на ведомството.

 

От началото на юли са направени над 100 проверки в над 30 града в различни по големина магазини.

От протоколите на КЗП става ясно, че част от търговските вериги са намалили цените с 20 % на всички видове хляб във всички градове, в които имат магазини. Това не се дължи на промоция, тъй като такава се прави само на определена стока за по няколко дни. Сегашното намаление е за целия асортимент и то трайно.

"Форсмажорна обстановка": Коалицията се разцепи за предложението на Нинова (ВИДЕО)

Резултатите от проверките показват, че в някои по-малки хранителни магазини цените са близки или дори по-ниски от тези във веригите. Например в хранителен магазин във Враца бял хляб от 700 г се продава за 1.40 лв., типов хляб от 700 г за 1.30 лв. В Монтана в малък магазин бял хляб 700 г струва 1.60 лв., а хляб „Добруджа“ 1.50 лв.

“Цената на хляба падат тройно”.

“Очевидно премахването на ДДС на хляба започва да дава резултат. Всички опити тази мярка да бъде оспорвана или злонамерено тълкувана като промоция се провалиха. Няма как стотици магазини в цялата страна да обявят едновременно промоция на всички видове хляб с едно и също намаление. За нас инфлацията, цените, доходите и компенсаторните мерки с грижа за хората, си остават задача номер едно.”, заяви вицепремиерът Нинова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено