Открийте ни и в

Вашите пари

Цените на основните стоки в САЩ достигнаха 30-годишен връх

Хората в САЩ сериозно ще трябва да се бръкнат за вечерята за Деня на благодарността

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Цените на много стоки в Съединените щати драстично се повишават през последните седмици, предава „Bloomberg“.

Цените скочиха с 6,2 процента през октомври, което е най-високото увеличение от 30 години. Президентът на САЩ Джо Байдън е подложен на нарастващ натиск. „За мен е основен приоритет да обърна тази тенденция“, обеща той в сряда.

Към днешна дата хората в САЩ плащат рекордно високи цени на дребно за основни хранителни стоки като мляко и захар.

Молбите за обезщетения за безработица в САЩ паднаха до 268 000

Това означава, че ще трябва да се бръкнат по-сериозно и за вечерята за Деня на благодарността.

Замразените пуйки са с 20% по-скъпи спрямо миналата година.

С приближаването на празниците се очаква поскъпване и на бирата и алкохола. От AgAmerica Lending казват, че семействата ще платят 15% повече за цялата вечеря.

Инфлацията при храните се утежнява и от недостига на шофьори на камиони и работници в месокомбинатите. Принос за по-високите цени имат и увеличените разходи на фермерите за фураж и гориво.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Финансов кръстопът

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Изправен съм пред една голяма финансова дилема, която не съм сигурен как да разреша, за да мога да се позиционирам по-добре за бъдещето.

На 47 години съм, имам напълно изплатен апартамент на приблизителна стойност $150,000, който до момента давах под наем на моята племенница, но тя реши да си купи свое жилище и аз няма да мога да пусна този апартамент под наем повече, защото асоциацията ми иска да го дам само на член от семейството, какъвто в момента не мога да намеря. Тоест, решил съм да продам това жилище.

Като втори елемент се явява един 401К план от предишния ми работодател, който е на стойност $113,000.

В същото време дължа около $250,000 по заема на моята къща, който моята съпруга би искала да изплатим възможно най-бързо.Въпросът ми е, дали би било добра идея да кеширам пенсионния акаунт, да продам апартамента си и да взема всичките пари и да изплатя заема по моята къща? Това добър финансов ход ли е, има ли подводни камъни и какви са алтернативните ходове, които мога да направя?

Здравейте, благодаря ви за доверието и за подробностите, с които ме запознахте. Сега нека да поговорим за вашата ситуация и къде може да се подобри вашият план за действие.

Преди да започнем, нека само да уточня, че в следващите редове ще споделя някои идеи като потенциални възможности и лични наблюдения при работата ми с клиенти през годините, които вие не сте длъжен да следвате дословно. Това е важно, защото моята цел е да ви накарам да видите ситуацията под различни ъгли и да помислите по-дълбоко върху вашата стратегия, знаейки повече факти, които могат да ви повлияят сега или в бъдеще.

Първо, нека поговорим за вашия 401К план от предишен работодател, който вие споменахте, че е на стойност $113,000 към момента.

Ако кеширате този план сега

вие бихте платили данъци на стойност поне 20% от стойността на парите в него (това ще бъде определено от доходите ви за тази година) и глоба за издърпване на парите преди 59½-годишна възраст на стойност 10%, което всичко на всичко обикновено е равно на поне 30% от стойността на акаунта.

При сегашна стойност от $113,000 това ще означава поне $33,900 в данъци и глоби, следователно вашите пари, които ще получите, ще бъдат $79,100, които може да използвате за погасяване на заема за вашата къща.

Сега, нека видим алтернативата за парите в пенсионния акаунт – ако бъдат оставени там или дори по-добрият вариант е да се прехвърлят в личен пенсионен фонд (след като не работите вече за този работодател, тази възможност съществува във вашата ситуация) като Traditional IRA. Ако оставите парите инвестирани в едно добре балансирано портфолио от фондове при средна годишна възвращаемост от 7%, то тези пари биха се удвоили всеки 10 години. Вие сега сте на 47, следователно имате шанса

да натрупате приблизително $452,000

на 67, когато ще сте в годините за пенсиониране. По-важното е, че тези пари ще ви осигурят месечен доход от близо $2,000 до края на живота, а през годините дотогава ще имате сравнителна ликвидност и можете да ги използвате (или част от тях) при крайна нужда.

Информацията в тази статия е споделена на вниманието на читателите с изричното разрешение на лицата, участващи в нея, с цел обогатяване на финансовата култура на всички читатели.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

(Продължава в следващия брой)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

На пазара на имоти: Всичко подлежи на договорка

Какво е най-важното за пазара на недвижими имоти в момента

публикувано

на

Виж цялата статия

BG VOICE започна поредица за 12-те най-важни неща, които трябва да знаете за пазара на недвижими имоти. Досега разказахме за цената на имота и за това, че той струва толкова, колкото купувачът реши да плати за него. Обяснихме подробно и за това как трябва да изглежда жилището, когато го продаваме, и отговорихме на въпроса дали ремонтираният имот ще се продаде по-скъпо. Днес продължаваме с останалите три важни теми, които характеризират пазара.

 Миризмите

Миризмите от домашните любимци са едно от нещата, на което трябва да обърнем внимание при продажбата на имот. Повечето от нас обожаваме животни. Те са част от нашето семейство, а понякога дори повече. Така сме свикнали с тях, че дори не осъзнаваме как действат те на околните. Миризмите, които отделят, за съжаление не са приятни. Някои от тях са тежки и почти е невъзможно да се отървем от тях, освен ако не предприемем по-голям ремонт. Ако имаме пък килим, който е попил вече достатъчно, то той със сигурност трябва да бъде подновен. Най-вероятно ще е трудно да скриете всички доказателства, че имате животно в дома си, но опитайте да го направите по начин, който да не накара купувачът да се обърне и да си тръгне още на входната врата. Помнете, хората с алергии са много чувствителни и могат да реагират различно на миризми или прашинки, причинени от домашния ви любимец.

Неутралност

Бъдете неутрални във всичко. Както споменах и по-горе, неутралните бои са ключът. Премахнете тъмните или крещящи цветове още преди фотографът да е направил снимките. Ако ще поставяте мебели, нека бъдат с неутрални цветове и много опростени, разбира се.

Не замаскирайте

Не се опитвайте да „замаскирате“ с евтини поправки. Ако не може да си позволите ремонт, не го правете. Ако се опитате да потулите дефектите на дома непрофесионално, то вие само ще си загубите излишно време и средства. Ще изглежда евтино и недодялано. Хората ще си помислят, че най-вероятно сте го направили, за да се опитате да вземете повече. Така или иначе купувачите като цяло пазаруват по принципа на елиминиране, което автоматично ще подреди вашия имот в неизгодна позиция. Ако не можете да си позволите, не го правете, но поставете и съответната цена за това. Ако държите да продадете имота си на същата цена, на която комшията ви е продал неговия, който е бил ремонтиран професионално, най-вероятно това няма как да стане. Хората ще продължават да ви елиминират, а вие ще продължавате да се надявате. Най-оцененото и най не толкова скъпо нещо, което все пак може да направите, е да пребоядисате всички стаи. Това със сигурност ще бъде забелязано.

Договорка

Всичко, свързано с пазара на недвижимото имущество, подлежи на договорка. В това няма спор – всичко може да бъде договорено в зависимост от потребностите на двете страни. Дори обявата да гласи, че имотът се продава без хладилник или пък градинската маса, купувачът може да поиска те да бъдат оставени като условие на продажбата. Това важи също за пердета, мебели, градински уреди (косачка за трева, машина за сняг и др.). Бъдете сигурни, че всичко е документирано, за да няма недоразумения веднъж след като сделката е в пълен ход.

Ще очаквам вашите предложения за тема на броя. Ако има други теми, които ви интересуват и искате да обясня в детайли, моля ви да се свържете с мен директно. Не забравяйте, че най-важна е първата стъпка. Добре информираните клиенти взимат най-добрите решения.

„Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Криза с доставките: 564 кораба чакат пред пристанища по света. На какво се дължи?

Значителни затруднения при обработката на доставките има на Източното крайбрежие в Ню Йорк и Савана, а на Западното крайбрежие ситуацията е още по-тежка

публикувано

на

Виж цялата статия

Европейските търговци на дребно и индустриалните клиенти, които очакваха да се сложи край на забавянията на доставките в световен мащаб след напрегнатите коледни празници, са разочаровани. Това става ясно и от глобално изследване на данните, което швейцарската спедиторска група Kuehne + Nagel (K+N) ще публикува ежедневно от четвъртък под заглавието Global Disruption Indicator – „Глобален индикатор за смущенията“.

Данните, които бяха предоставени от Handelsblatt, все още говорят за напрегната ситуация по отношение на предлагането. Според статистиката в момента в пристанищата по света чакат дори повече контейнери, отколкото преди Коледа. „Ситуацията изобщо не се подобрява“, обяснява членът на управителния съвет на K+N Ото Шахт, „въпреки че Коледа вече отмина“, пише investor.bg.

За да определят действителния размер на закъсненията на доставките, анализаторите на K+N умножават броя на контейнерите, които се намират пред пристанищата, по съответното време за изчакване в дни. В четвъртък тази стойност е нараснала до 11,56 милиона контейнерни дни, което е с 15% повече от седмицата преди Коледа. През обичайните години тази стойност винаги е била далеч под един милион, установява K+N.

„Времето за изчакване на контейнеровозите преди беше най-много един-два дни“, съобщава експертът по морски превози Шахт.

Онлайн спедиторът Flexport също предупреди в края на миналата седмица: „Наличният транспортен капацитет, както и контейнерите, остават през новата година критично недостатъчни в цяла Азия“. Цените на морските превози леко се повишиха в началото на януари и с оглед на пиковия сезон преди Китайската нова година се очаква по-нататъшно увеличение на цените.

И все пак експерти по корабоплаване, като шефът на Hapag-Lloyd Ролф Хабен Янсен, още в края на ноември миналата година прогнозираха, че от февруари 2022 г. затрудненията с морския транспорт ще започнат да се решават. Сега обаче изглежда, че това е бил прибързан оптимизъм. По данни на K+N от наличните 25 милиона контейнера в света 2,4 милиона са блокирани в задръствания по пристанищата, а от общо 5700 кораба 564 в момента са извън пристанищата.

Причините са в САЩ

В сравнение с миналата година обаче, когато първо блокадата на Суецкия канал, а след това и свързаните с коронавируса затваряния на китайските пристанища Янтян и Нинбо доведоха до забавяне на обработката на корабите, причините днес са различни. „80% от претоварването в момента се дължи на САЩ“, отбелязва анализаторът на K+N Катрин Волф.

Според доклада значителни затруднения при обработката има на Източното крайбрежие в Ню Йорк и Савана, а на Западното крайбрежие ситуацията е още по-опустошителна в Сиатъл и Лонг Бийч/Лос Анджелис. Според системата за проследяване Seaexplorer най-малко 90 кораба чакат разрешение за акостиране край бреговете на Южна Калифорния.

Някои товарни кораби са разположени дори в морските зони край Мексико. По екологични съображения правителството на САЩ е наредило корабите да се намират възможно най-далеч от пристанищните градове. Най-яркият пример в момента е контейнеровоз на швейцарската корабна компания MSC. От 27 декември насам корабът се намира край бреговете на Баха Калифорния, на един ден път от Лос Анджелис.

Многобройните случаи на коронавирус в пристанищата на САЩ са само една от многото причини, които причиняват блокажите. Инфраструктурата на пристанищата на много места се счита за остаряла, а автономните контейнеровози като тези в Ротердам или Хамбург-Алтенвердер са рядкост за повечето пристанища на САЩ. През последните месеци стачките в пристанищата на страната усложниха още повече ситуацията.

Вълната от закъснения продължава да залива Европа

САЩ са още по-засегнати и от липсата на шофьори на камиони. И тъй като стоманените контейнери не могат да напускат зоната на пристанището, там отново и отново се появяват задръствания. А по този начин корабите не могат да разтоварват стоките си.

Последиците обаче в никакъв случай не се ограничават само до Северна Америка. Тъй като стоманените кутии са в морско задръстване, транспортният бранш в Европа изпитва дефицит за контейнерите. „Това на свой ред нарушава и графиците в Ротердам, Антверпен или Хамбург“, съобщава членът на борда на K+N Шахт.

През миналата седмица доставчикът на логистични услуги Flexport изчисли до каква степен това продължава да влияе на европейската икономика. Според него средното закъснение на контейнеровозите по пътя им от Азия към Европа в момента е 16 дни. Онлайн доставчикът установи, че само 22% от корабите са пристигнали навреме до местоназначението си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА