Християните почитат на 20 април преп. Теодор Трихина и св. Николай Жички (Велемирович). В тридесет и петата година от царуването на император Юстиниан Велики (царувал 527-565 г.), след кончината на Антиохийския патриарх Домн Младши (управлявал патриаршеската катедра от 546 г. до 560 г.), на патриаршеския престол встъпил Анастасий, наречен Синаит поради това, че бил взет за светителската Катедра от Синайската планина.

Преподобният Теодор Трихина, тоест власеничник, бил син на богати родители и произлизал от Константинопол. Като изоставил заради Бога родителите си, богатството и славата, той напуснал отечеството си и приел монашество в един пустинен манастир някъде в Тракия.

Тук той водел толкова строг начин на живот, че твърде много изтощавал плътта си, и заприличал по лице на мъртвец. В продължение на цели нощи стоял на молитва и въпреки студа никога не покривал главата си и носел само една бодлива космата дреха, за което и бил наречен власеничник, или Трихина.

После на негово име започнал да се назовава и манастирът, в който светецът прекарал своя суров живот. За подвизите си свети Теодор получил от Бога власт над бесовете и като извършил много чудеса, с мир си отишъл при Господа. Той вършел чудеса не само приживе, но и след преставянето си, защото от неговите свети мощи изтичало благовонно целебно миро, с което се лекували много болести и били прогонвани нечистите духове.