Открийте ни и в

България

Шефът на ДНСК: Незаконните участъци на АМ “Хемус” трябва да се разрушат 

От проверка на ДНСК се установи, че три участъка от магистралата са без всички необходими разрешителни за строеж

публикувано

на

За мен обяснение няма, никога не съм си представял, че държавата може да бъде в ролята на нарушител и то в такива мащаби. Това заяви шефът на ДНСК арх. Влади Калинов пред БНТ по повод изнесените в четвъртък данни от проверка на АМ “Хемус”. Установи се, че три участъка от магистралата са без всички необходими разрешителни за строеж. 

“Направихме проверка по искане на министъра, на строежа на цялата АМ “Хемус”, на всички участъци. За първи, втори и трети участък установихме, че има наличие на устройствени планове, отчуждаване на терени, разрешения за строеж, инвестиционни проекти и строителни книжа. Четвърти и пети лот имат подробни устройствени планове, не навсякъде приключили процедури по отчуждаване, масово не са приключили процедурите, няма одобрени инвестиционни проекти разрешения за строеж и въпреки това, на място са установени строително-монтажни работи, които се нуждаят от разрешения за строеж. Описали сме в големи подробности кое, как и защо”, каза той.

Според него ситуацията, която в момента се случва, е извънредна и изисква извънредни решения.

Анонимни фирми строили незаконни участъци на АМ "Хемус"

“В случая говорим за големи средства, които са вложени там, а те са изцяло държавни”, допълни арх. Калинов.

На въпроса дали построеното досега на магистралата може да се разруши, той отговори:

“Кой е казал, че не може? Има такава опция – по действащия закон трябва да се разруши построеното. Затова ви казвам, че трябва да се вземат извънредни решения. Ние сме меко изненадани от това, което установяваме на място”, каза той.

Комитова: Нямам власт над шефа на "Автомагистрали", той може да спре строежа на "Хемус"

Има два основни договора за обезпечаване на магистралата – те са сключени между АПИ и “Автомагистрали”, като и двете са държавни. Има и договори с 10-15 други фирми за доставка на материали и наем на техника, големите пари са заложени по тези договори, обясни още арх. Калинов.

Той обясни, че АПИ се води за основен изпълнител, така е направено по всички документи, които открихме, формален изпълнител би трябвало да са “Автомагистрали”, но ние не можем досега точно да установим кой е основният строител.

“За нищожност на договори с подизпълнители категорично в момента не мога да говоря, това е съвсем различна част от това, което ДНСК прави”, уточни архитектът.

Кирил Петков: 2,3 млн. лева за ремонт на язовир, а водата му се измерва с бутилка от безалкохолно (ВИДЕО)

Относно откритите нарушения при ремонта на язовири, той обясни:

Министърът на икономиката Кирил Петков възложи на ДНСК проверка на 10 язовира, които са отремонтирани и предстои да бъдат предадени на държавата. Направихме спешна проверка и установихме, че всичките ремонтни работи са без одобрение на инвестиционните проекти и без издаване на разрешение за строеж, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА