Австрийското правителство съобщи новите мерки за овладяване на пандемията по време на пресконференция. Както подчерта федералният канцлер Себастиан Курц, решението на проблема е имунизацията. "Ние преживяваме пандемия на неимунизираните. Който не се имунизира, ще се разболее рано или късно. В много от държавите вече се разразява четвъртата вълна и в Австрия нараства броят на заразените, това ще става и в идните дни. Трябва да се научим да живеем с вируса и да заложим на ваксинирането. В момента 70% от населението е ваксинирано, целта ни е да увеличим този процент", заяви Себастиан Курц. Решаващо ще е значението и на третата доза ваксина. Това трябва да започне навреме, в Австрия за хората над 65 години поставянето започва идните дни. То осигурява продължителен имунитет и е от изключително значение, подчерта Курц и се обърна към населението с апел да се имунизира.

Новите мерки ще влизат в сила, независимо от броя на новозаразените, ще се ориентират по броя болните в интензивните отделения. Стъпаловиден план ще осигури опазването на неваксинираните. Това не засяга тези 70% от населението, които са ваксинирани. За имунизираните няма да има нов локдаун, заяви категорично Курц. Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн съобщи конкретните мерки, включени в няколкостепенния план, който стартира за гарантиране сигурността на все още неимунизираните граждани. Новите мерки се въвеждат от 15 септември. Контролирането на сертификатите или тестовете се въвежда при събиране на повече от 25 души, досега горната граница беше 100.

Какво предвиждат отделните степени на плана:

  • при 10% заемане на леглата в интензивните отделения с болни от COVID-19 или 200 легла, което се очаква да стане до 15 септември: За цялата страна се съкращава валидността на антигенните тестове на 24 часа, задължително става носенето на маски тип FFP2 - в хранителни магазини, в обществения транспорт. Препоръчително е носенето им в търговската мрежа вместо по-леките маски, за неимунизирани носенето на FFP2 маски навсякъде става задължително, полицията ще контролира спазването на наредбата.
  • при 15% заемане на леглата в интензивните отделения с болни от COVID-19 или 300 легла: В нощните заведения без определени седящи места с повече от 500 души имат достъп единствено имунизираните и оздравелите. Антигенните тестове, направени вкъщи, вече не са валидни като доказателство.
  • при 20% заемане на леглата в интензивните отделения с болни от COVID-19 или 400 легла: Неваксинираните трябва да представят единствено PCR-тестове, антигенните тестове не са валидни.