Мъж, обвинен, че е направил бомбата, която през 1988 г. взриви самолет на Пан Ам над Локърби в Шотландия, е арестуван в САЩ, съобщиха шотландски прокурори.

Преди две години САЩ

повдигнаха обвинения срещу Абу Аджила Масуд, а сега шотландките съдебни власти обявиха, че той вече е в ареста.Семействата на убитите при взрива над Локърби бяха уведомени, че заподозреният Абу Аджила Мохамад Масуд Хеир Ал Марими е арестуван в САЩ, съобщи шотландски говорител.Шотландските прокурори и полиция, заедно с британското правителство и колегите от САЩ ще продължат работата по това разследване. Единствената цел е да бъдат изправени пред правосъдието онези, които са действали заедно с Ал Меграхи, посочи говорителят.

Бомбата на борда

на Боинг 747, извършващ полет от Лондон за Ню Йорк, уби всичките 259 души в самолета и още 11 души на земята, пише БТА.През 1991 г. двама либийски служители на разузнаването бяха обвинени за бомбеното нападение: Абдел Басет Али ал Меграхи и Ламен Халифа Фимах.Меграхи беше признат за виновен и осъден на доживотен затвор през 2001 г. По-късно беше освободен заради онкологично заболяване и почина през 2012 г.Фимах беше оправдан по всички обвинения, но шотландските прокурори изтъкваха, че Меграхи не е действал сам.През 2020 г. САЩ повдигнаха наказателни обвинения срещу Масуд – заподозрян, че е бил третият заговорник. Тогава беше съобщено, че той е работил като технически експерт по изработване на взривни устройства. Смяташе се, че по това време Масуд е бил в арест в Либия. Тогавашният главен прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че американските съдебни власти ще работят рамо до рамо с шотландските си колеги по случая.