Договор за пренос на природен газ през Молдова за България подписаха директорите на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и на молдовската газопреносна компания Вадим Ганзар. Това стана в столицата Кишинев по време на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Молдова по покана на молдовския му колега Мая Санду. Повод за посещението е 30 години от установяването на дипломатическите отношения между двете дъражви. „Нашата цел е да бъдем единни и заедно да построим мирно и проспериращо бъдеще”, заяви Мая Санду след подписването на договора. Радев от своя страна поздрави Молдова за получаването на статут за кандидат-член на Европейския съюз.

България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова да помага и сътрудничи в процеса на европейска интеграция, допълни Радев. Извървяхме нашият труден път към членство в ЕС, знаем какви усилия са нужни и какви реформи трябва да се правят, и сме готови да споделим нашия опит с Вас. България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова. Имаме и още една обща европейска тема: само след седмица България ще предаде на Молдова председателството на Централноевропейската инициатива", добави президентът. Държавният глава допълни, че произтичащите проблеми от войната в Украйна за икономиката и социалната среда са общи, акцентирайки върху инфлацията, прекъснатите доставки и високите цени на енергоносителите. "Можем да противостоим на тези предизвикателства, само ако сме солидарни. Подписването на газовото споразумение днес между двете страни е стъпка в тази посока. Макар през последната година стокообменът между двете страни да се повиши значително, потенциалът му е много по-висок, затова обсъдихме и перспективите за задълбочаване на инвестициите в земеделието, високите технологии, транспорта", отбеляза Радев. Откакто съществуват дипломатически отношения между София и Кишинев, страните са подписали общо 60 споразумения в различни сфери. Радев изтъкна, че свързаността между държавите ще се подобри значително, след завършването на проектите по изграждане на нови мостове над Дунав, които да свържат България и Румъния.

"Важно е да продължим да развиваме и нашето отлично сътрудничество в областта на образованието, науката и културата с Молдова. Изключително важен и градивен елемент за нашите двустранни отношения е и нашата българска общност в Молдова. Оценяваме високо усилията на президента Санду - като бивш образователен министър, за увеличаване на часовете по български в училищата, за съхраняване на националната и културна идентичност на тази общност. Обнадежден съм от днешните ни разговори, че ще продължим да работим усилено и да намерим работещо, устойчиво и удовлетворяващо за всички решение за статута на Тераклийския университет като културно-образователен и духовен център на българската общност. Стремим се той да има иновативни специалности, така че младите хора, които го завършват, да намират реализация и да допринасят за развитието на Молдова по най-добрия начин", каза още Радев.