Бившият архиепископ на Квебек е един от 88-те обвинени в епархията католически духовници.се споменава името на ватикански кардинал, който е смятан за възможен наследник на папа Франциск.

Марк Уеле

е бивш архиепископ на провинция Квебек. Той е обвинен в сексуално посегателство от жена, известна само като "Ф". Жената твърди, че е била стажантка, когато са се случили нападенията от 2008г. до 2010 г. в епархия Квебек."Той ме сграбчи, а след това ... ръцете му бяха на гърба ми, те се спуснаха доста ниско", каза Ф. през пролетта пред разследващата програма „Enquete” на Радио Канада. "Доста смущаващо за, да речем, за човек, който е мой началник, който е архиепископ на Квебек".

Канадският съд

е дал зелена светлина за колективния иск е дадена още през май, но той е бил подаден едва във вторник. Жената казва, че Уеле я целунал, а по-късно същата седмица, когато я видял отново, казал, че може пак да я целуне. Поведението му в други случаи включвало притискане към тялото и и галене на гърба и. "Чувствах се преследвана. Той ставаше все по-натрапчив, все по-настойчив до степен, в която спрях да посещавам събития. Опитвах се да избягвам да съм в негово присъствие колкото се може повече", разказва тя.

Ален Арсено

от адвокатската кантора Arsenault Dufresne Wee Avocats представлява жертвите. Той заяви пред „Enquete”, че именно Оуеле е избрал пасторите."По онова време имате млада жена в средата на 20-те години срещу влиятелен мъж на ръководна позиция, известен по онова време в цял свят, който е може би на 60 години", каза той. "Както повечето жертви, тя е била вцепенена."Вторият иск срещу "Братята от християнските училища на франкофонска Канада" е подаден от името на 193 предполагаеми жертви, които са обвинили 116 членове на групата в сексуални посегателства, съобщи адвокатската кантора.Ф. е една от повече от 100-те жертви, които твърдят, че са били подложени на сексуално насилие от 88 свещеници и служители на епархия Квебек от 1940 г. насам.