Начинът, по който Великобритания се отнася към мигрантите, пристигащи с лодки от Северна Франция, е недопустим, неефективен и безрезултатен, сочат публикувани резултати от независима проверка.

Проверката

Проверката е ръководена от главния инспектор на границите и миграцията Дейвид Нийл. Тя е фокусирана върху първоначалните процедури по приемане на мигрантите в два правителствени центъра в периода между декември и януари.Тези мигранти прекосяват Ламанша при потресаващи обстоятелства. Много от тях са уязвими и се намират в риск, сред тях има жени, както и деца без придружител, а когато пристигнат в Дувър, те се сблъскват с недопустимо отношение, каза Нийл. Той обясни, че през последните три години британското вътрешно министерство по никакъв начин не е подобрило системите и процедурите по прием на мигранти.През ноември миналата година при опит да прекосят Ламанша с надуваема лодка загинаха 27 души, което е най-тежкият по рода си инцидент в тази зона, за който има официална информация.

През пролетта Лондон обяви нова политика към мигрантите

Тя предвижда те да бъдат изпращани в Руанда докато се разглеждат молбите им, но прилагането й бе възпрепятствано след намесата на Европейския съд по правата на човека. В разпространения доклад става ясно, че правителството има големи пропуски в процедурите по сигурността и са поставени уязвими мигранти в риск.През миналата година броят на хората, пристигнали с малки лодки, повечето от които са от Иран и Ирак, достигна 28 526 души. За сравнение през 2020 г. те са били 8486, а през 2018 г. – само 200.  Нийл разкритикува и начина, по който се поддържат регистрите, определяйки го като "ужасен". Казано най-просто, ако не разполагаме с данни за хората, които влизат в страната ни, няма да знаем кой е застрашен и кой представлява заплаха, каза Нийл.