Насилието над жени продължава да бъде сериозен проблем в Турция, като броят на случаите на насилие над жени се е увеличил от 348 през 2021 г. на 381 през миналата година, което означава, че през миналата година всеки ден поне една жена е ставала жертва на насилие, показват данните на Федерацията на женските асоциации в Турция (TKDF).

Извършителите на 138 от 381 жени,

убити през 2022 г., са били техните партньори или съпрузи, съобщава „Хюриет“.Около 88 убийства на жени са описани като "подозрителна смърт", докато извършените убийства на жени са били маскирани като "злополука" или "самоубийство", а смъртните случаи, особено падането от височина, са се превърнали в почти обичайни "инциденти". От убитите през 2022 г. жени 182 са били омъжени, 118 са били неженени или разведени, 15 са били религиозно омъжени, а семейното положение на 66 е неизвестно.Статистиката на TKDF разкрива също, че провинцията с най-голям брой убийства на жени през 2022 г. е Истанбул. Той е следван съответно от западната провинция Измир, столицата Анкара и южната провинция Анталия.

В допълнение към статистиката за 2022 г.,

14-годишните данни на TKDF показват, че между 2008 и 2022 г. 4086 жени са станали жертва на насилие.Ръководителят на TKDF Канан Гюлю заяви, че след оттеглянето от Истанбулската конвенция всеки ден е убивана поне по една жена.През март 2021 г. Турция обяви оттеглянето си от Истанбулската конвенция. Тя е известна още като Конвенция на Съвета на Европа, за предотвратяване и борба с насилието над жени."Убийствата на жени напоследък се увеличиха поради лошото функциониране на механизма и липсата на действия срещу насилието", заяви Гюлю.Освен това случаите на насилие ще се увеличават, докато извършителите не получават наказания за извършеното от тях насилие, посочи тя. Убийствата няма да намалеят, ако не се вземат предпазни мерки, допълни Гюлю."За да се предотвратят това насилие и убийствата на жени, е необходимо да се прилагат ефективно законите, да се създаде министерство на жените, да се прилагат политики по отношение на жените и да се въведе определение за насилие в наказателния кодекс", обясни тя.Шукран Ероглу, адвокат и ръководител на Центъра за правата на жените към Истанбулската адвокатска колегия, заяви, че убийствата на жени са се превърнали в нещо обичайно в страната."В страната има толкова много сексистка реторика, която подхранва убийствата. Тези дискурси, насочени към жените в обществото, са започнали да нормализират насилието срещу жени", подчерта Ероглу.Насилието от страна на интимния партньор е форма на насилие, която може да включва физическо, сексуално, психологическо и икономическо насилие, както и дигитална злоупотреба, от страна на настоящи или бивши партньори в близки отношения. Насилието от страна на интимния партньор е една от най-разпространените форми на насилие, с които се сблъскват жените по света и в Турция.