Заради полицейската акция срещу кмета на Стамболийски и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив Георги Мараджиев от ГЕРБ поискаха оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев. На брифинг в парламента и в присъствието на цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС председателят Десислава Атанасова оспори начина на задържането на кмета на Стамболийски и я нарече "полицейска репресия" "Кое наложи отново да се нахлува по такъв безобразен начин във фабриката на семейството на г-н Мараджиев, с множество представители на полицията с качулки. Ако има някакви данни за извършени от него престъпления, той да не бъде поканен или призован по реда, който съществува в Наказателно-процесуалния кодекс. За нас това е поредна демонстрация на полицейщина и категоричен опит да не говорим за провалите за провалите на МВР, за загиналите полицаи, за мигрантската криза и нейното неовладяване." Тома Биков коментира от своя страна: "Целта на тази акция е довечера в новините първата новина да бъде тази, а не да бъде поредният провал на Иван Демерджиев като министър на вътрешните работи. И ако на г-н Демерджиев му е останало малко достойнство и малко мисъл за Министерството на вътрешните работи, още днес трябва да подаде своята оставка и да ни освободи от своята некомпетентност. Това е изключително важно министерство в тази ситуация". От ГЕРБ ще поискат изслушване на вътрешния министър в парламента по случая Мараджиев.
Междувременно депутатът от партия "Възраждане" Стоян Таслаков заяви, че полицейските действия срещу кмета са и по негов сигнал:
"Не става въпрос за полицейски произвол. Тук става въпрос за разследване на мои сигнали за корупция в община Стамболийски и полицията точно с това се занимава в момента. Аз през годините десетки сигнали съм пускал в съмнения за злоупотреби. Една фирма получава повечето обществени поръчки в община Стамболийски - фирма "Професионал 77", която е една от най-големите строители", Таслаков от "Възраждане" по повод ареста.
Президентът Румен Радев отхвърли настояванията да освободи служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Според държавния глава партии не могат да искат оставки на служебни министри:
"Да си направят редовно правителство и да си искат колкото искат оставки, но нека видим какви са резултатите от дейността на МВР и тогава да говорим. Мисля, че министърът много ясно се аргументира какво прави МВР в момента, за да запълни дефицити, които са налагани в работата на Министерство на вътрешните работи с години" , заяви президентът Румен Радев пред репортери във Враца, където присъства на откриването на нов завод за авточасти.