Ниво на тревога от аварийния план за газа, беше обявено от Министърът на икономиката, Роберт Хабек. Той потвърди, че Германия е в ситуация, която не е съществувала от дълго време.

Четвъртата по големина индустриална нация в света е заплашена да остане без газ - не днес, не утре, но вероятно през предстоящата зима.

Страната се намира на кръстопът и от всяка страна сфетофарите светят в тъмно жълто – от едната страна изглежда нещата вървят добре, но всичко се оскъпява, от друга страна, когато се влошават нещата – фабриките се затварят през зимата, служителите се изпращат на краткосрочна работа или стават безработни.Най-лошият сценарий би бил спирането на транспорта до най-отдалечените места в републиката, защото когато налягането спадне, газовата мрежа няма да позволява това. И този сценарий не е изключен.

Всичко това напомня миналото на Германия, което е непознато за младите хора.

Застрашени са доставките на елементарни стоки, които в днешните технологични времена се доставят с куриери за десет минути до потребителите. Когато тези стоки изчезнат от складовете, това вече няма да бъде възможно. Само възрастните хора помнят последствията от войната или берлинската блокада. Германия не е част от въоръжения конфликт, но е част от икономическата война. Следователно би било наивно да се предположи, че Путин няма да пусне най-тежките си икономически оръжия.

Фактът, че въоръжен конфликт застрашава ситуацията с доставките на елементарни стоки, е нещо, което поколения германци досега са били пощадени. 

Германия не е част от въоръжения конфликт. Но това е част от икономическата война. Следователно би било наивно да се предположи, че Путин няма да пусне най-тежките си икономически оръжия.За да предотврати тежките последствия, федералното правителство взе решение за постепенно прекратяване на руските въглища, руския петрол и руския газ, чно постепенното спиране на газа отнема време.Докато Германия подписва сделки с Катар и други доставчици, купува терминали за втечнен природен газ и разширява тръбопроводната си мрежа се опитва да ограничи всяка вреда, наложена й от икономическата война. Канцлерът Шолц определя партньорството с Русия на Путин като "немислимо в обозримо бъдеще". Зимата за Германия може да бъде сурова, но въперки сериозната криза тя не е готова да бъде поставена на колене.