Джаред Кушнер, зет на президента Доналд Тръмп и висш съветник в Белия дом, във вторник не отхвърли възможността за отлагане на президентските избори през ноември. Коментарът му подхрани директно опасенията на Демократическата партия, че Тръмп може да използва кризата, предизивкана от коронавируса, за да отложи или делегитимира вота и тези, които му противоречат. “Не съм сигурен, че мога да се ангажирам по един или друг начин, но точно сега това е планът”, каза Кушнер пред списание Time в отговор на въпрос дали изборите може да бъдат отложени заради пандемията. Мнението на служителя на Белия дом не обаче няма отношение към провеждането на вота. Дори самият президент няма право едностранно да отложи изборния ден, който по закон се провежда във вторник след първия понеделник през ноември. Но коментарът на Кушнер предизвика тревоги както заради разширяващата се власт, която Тръмп предостави на членове на семейството си, които служат в администрацията му, така и поради това, че подхрани най-лошите тревоги на опонентите на Тръмп - президентът да започне да поставя под въпрос валидността на изборите, ако се страхува, че ще загуби. Предполагаемият кандидат на демократите, бившият вицепрезидент Джоузеф Байдън-младши, изрази тези опасения по време на виртуално събиране на средства миналия месец. „Помнете думите ми, мисля, че той ще се опита да задържи изборите по някакъв начин - ще измисли някаква причниа те да не могат да се проведат“, каза той.

Съмненията за гладък изборен през ноември се засилиха, тъй като отделните щати отмениха или отложиха първичния вот, за да се избегне разпространението на вируса.
Забележките на Кушнер също подбиват публично заявената позиция на президента по въпроса.
"Общите избори ще се състоят на 3 ноември", заяви Тръмп миналия месец на пресконференция, попитан за коментара на г-н Байдън. Но той също изглежда повиши спектъра на измамите при изборите, отбелязвайки, че "мисля, че много хора мамаят с гласуване по пощата." Той добави: „Би трябвало, отидете пред урната и гордо да се покажете“.
Въпреки победата си през 2016 г.,  Тръмп последователно и без никакви доказателства твърди, че е имало широко разпространени измами с избиратели на последните президентски избори. Той дори за кратко сформира комисия, която да я проучи, но групата така и не намери доказателства и се разпусна.
Във вторник вечерта Кушнер се опита да изясни по-ранното си интервю. „Не съм участвал, нито съм запознат с каквито и да било дискусии относно опити за промяна на датата на президентските избори“, каза той.
Представител на Белия дом заяви, че Кушнер е напълно наясно, че датата е определена от федералния закон.
Коментарът му относно датата на изборите дойде, тъй като той се застъпи за повторното отваряне и възстановяване на страната до юли. „Мисля, че до юни ще видите, че голяма част от страната трябва да се върне към нормалното си състояние, а надеждата е, че до юли страната ще се отовори отново“, каза той миналия месец в интервю за “Fox & Friends”.
Но първоначалната му забележка относно изборите бързо привлече ожесточена критика от критиците на Тръмп.
„Изявлението на Кушнер разкрива невероятно игнориране на Конституцията и закона“, написа в Twitter във вторник Уилям Кристол, консервативен колумнист и известен републиканец, противник на президента. „Това разкрива потресаваща арогантност, ако приемаме за даденост, той може да каже някои неща, когато се провеждат изборите. Това също разкрива напълно неразбиране на неговата много подчинена роля в нашата демокрация".