Понеделник, 9 май, е 75-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Руските войски в Украйна се сражават на своя земя. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин в речта си при откриването на годишния парад по повод 9 май, който Русия отбелязва като Деня на победата над нацизма, а в останалата част от континента се празнува Денят на Европа.  В тържествения марш през Червения площад преминаха 11 000 военнослужещи и 131 единици военна техника. В речта си Путин обвини Запада за войната в Украйна и по-конкретно заплахите от Запада и особено от САЩ. Руският президент обаче не обяви край на „операцията“. От своя страна украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му ще победи във войната с Русия и няма да отстъпи никаква територия.
  • Денят по традиция разделя и българите. В понеделник сутрин Паметникът на съветската армия в София осъмна в жълто и синьо – цветовете на украинското знаме. По непотвърдена информация дрон е излял боята, а полицията разследва. Малко по-късно се стигна до сблъсъци там. Пред монумента поддръжници на Русия бяха посрещнати от двайсетина души, които скандираха “Фашисти”. Социалисти, депутати от “Възраждане” и представители на други русофилски организации застанаха редом до руския посланик Елеонора Митрофанова за тържествена церемония. Митрофанова бе освиркана от едната група и аплодирана от другата.
  • Канадският премиер Джъстин Трюдо направи изненадващо посещение в Украйна в разгара на войната.
  • Джил Байдън посети Украйна, където се срещна с украинската първа дама Олена Зеленска. Тя успя да посети и местно училище.