Повече от 70 000 души са евакуирани от Афганистан от 14 август насам с помощта на американските сили. Но крайният срок, даден от талибаните, за привършване на мисията, е близо – едва след 6 дни. Последните 10 дни Афганистан е обхванат от хаос и паника. Хиляди щурмуваха летището в Кабул в опит да се спасят. Някои за нещастие, намериха още там смъртта си. Според международни и местни хуманитарни агенции обаче големият проблем, който предстои, е свързан с липса на продукти, риск от глад и преследване в части от страната - "перфектната буря" след няколко години на суша и икономически проблеми, задълбочени от коронавируса.

Талибаните проповядват стриктна версия на ислямските закони. Това събуди подозрения, че правата на жените ще се върнат на изходната точка отпреди 2001-а година, когато американските войски прогониха талибанското управление. Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет заяви, че са налице многобройни доказателства за тежки престъпления на талибаните, включително екзекуции на мирни афганистанци.

На специално заседание на Съвета на ООН по правата на човека Бачелет призова правозащитниците да следят внимателно престъпните действия на талибанските сили. По думите й, тя разполага с многобройни свидетелства за извършвани от талибаните масови екзекуции на цивилни, налагане на ограничения по отношение на жените, потушаване на протести срещу завземането на властта от ислямистите. „Червената линия ще бъде отношението на талибаните към жените и момичетата“, посочи Бачелет. Талибаните вече наредиха на "всички работещи жени в Афганистан да си останат в къщи и за момента да не ходят на работа". Увериха, че мярката е временна, докато не се създаде ново правителство. Засега талибаните уж сътрудничат на международните власти за изтеглянето на чуждестранните граждани, но журналисти в Кабул съобщават, че от време на време във въздуха проехтяват изстрели, в опит да възпрат паникьосаните бегълци.