Общо пет пожара на западното крайбрежие на САЩ все още не са потушени. Един от тях е обявен за "най-големия пожар на годината" и е нанесъл щети. Той избухна в селския окръг Сискию и се разпространи на повече от 207 кв. км за два дни. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение.

"Неконтролируемият пожар в Националния парк Кламат в Северна Калифорния и вчерашните гръмотевични бури на юг от границата с щата Орегон предизвикват голямо безпокойство", заяви говорителката на Горската служба на САЩ Адриен Фрийман, "Тези гръмотевични искри идват със силни, непостоянни ветрове, които могат да разнесат огъня във всички посоки. Горските масиви са много сухи и могат да се запалят от мълния".

Друг пожар, причинен от мълния в Калифорния в събота, е застрашил град Сейад, а около 500 къщи са били евакуирани заради трети пожар в близкия район в неделя.

От друга страна, през уикенда пожарът в ливадите в северозападната част на Монтана достигна 44 кв. км, а пламъците в Националния парк Салмон-Чалис в Айдахо бързо достигнаха 196 кв. км.

Само около една пета от пожара в Айдахо е овладяна.