Полицията в Исландия арестува четирима мъже, заподозрени в планиране на нападение срещу обществени сгради, включително местния парламент и полицията, съобщи обществената телевизия RUV късно в четвъртък. Няма непосредствена опасност за гражданите, смятат органите на реда. Мъжете, всички на възраст между 20 и 30 години, са арестувани в района на столицата в четвъртък, след акция с участието на спецчасти.

Операцията е първа по рода си в Исландия, чието население е едва около 360 хиляди души.

Изненадващи арести в Исландия на заподозрени в подготовка на атентатиИзненадващи арести в Исландия на заподозрени в подготовка на атентати
"Разследването продължава и е обширно и са извършени претърсвания на девет места, има четирима арестувани, десетки оръжия и хиляди боеприпаси са иззети, както беше съобщено. Компютри, телефони и цифрови устройства са сред иззетите вещи", каза Гримур Гримсон, старши полицейски служител в полицията на Рейкявик.

Миналия февруари имаше стрелба в центъра на Рейкявик

с 3D принтирано огнестрелно оръжие, каквито са повечето от намерените при обиските тази седмица. Не е сигурно обаче какви мотиви стоят зад планирането, а в името на разследването полицията не смята, че е редно да разкрива къде и кога е трябвало да бъдат извършени нападенията. На пресконференцията беше заявено, че се проучват възможните връзки между исландците и екстремистки организации в чужбина, по специално такива от скандинавските страни.