Иран ще се върне към пълното изпълнение на задълженията по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), когато получи гаранции от САЩ за икономически ползи от това, каза иранският постоянен представител в ООН Маджид Тахт-Раванчи, говорейки в Ню Йорк на Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО).

"От април 2021 г. Иран преговаря добросъвестно с други участници за възобновяване на пълното изпълнение на споразумението. Постигането на тази цел се забавя, тъй като САЩ все още не са решили да гарантират, че Иран ще получи икономическите ползи, обещани от споразумението“, каза Тахт-Раванчи.

„Когато САЩ вземат правилното решение, Иран на свой ред ще спре своите корекции и ще възобнови пълното прилагане на мерките, свързани с ядрената сфера в съответствие със споразумението от 2015 г.“, добави той.

През 2015 г. Ирак и петте ядрени сили плюс неядрена Германия подписаха въпросния план, известен като ядреното споразумение. Той предвижда Иран да ограничи ядрената си програма, за да не създаде ядрено оръжия, а в замяна ще отпаднат санкциите срещу него. САЩ при Доналд Тръмп обаче излязоха от договора и Иран засили програмата си, приближавайки се ускорено до капацитета за създаване на ядрено оръжие.

Във Виена започват преговори между ЕС, САЩ и Иран по предложение на Брюксел за разрешаване на проблема.