Кабинет с трети мандат за съставяне на правителство е невъзможен. Това стана ясно петък, след като бе разпространен запис от среща на представителите на "Демократична България". Той предизвика широк отзвук сред останалите политически формации. На записа се чува, че Христо Иванов изразява недоволството си от факта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не желае да предложи нова управленска формула. По негови думи тя е доволна от досегашните си позиции. "ИТН получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което значително им се намаляват активите. Минахме точката в която ПП отказват изобщо възможността да се разговаря с ИТН, бяха меки китки", казва в записа лидерът на ДБ. По негови думи Нинова можела, но не пожелала да поиска други преговарящи от ИТН, ясна декларация, че досегашните министри на ИТН няма да бъдат предложени и дори можела да настоява ИТН да не участва с министри в новия кабинет. “Тошко казва, че ще гласуват след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че ако вие си направите бухалка ние ще сме в коалицията в която тази бухалка ще я управлява. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, после да отидем на избори и вие да я контролирате”, казва Иванов. Записът предизвика остри реакции сред някои от останалите фотюрмации в парламента.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, чде по никакъв начин неговата партия няма да подкрепи коалицията. "ИТН няма място с тези лицемери и няма да участва в правителство. Лицемерието им лъсна пред всички. За пръв път в съвременната българска история видяхме истинското лице на задкулисието, манипулацията и лъжата", каза той. От ГЕРБ също не закъсняха със своята реакция. "Не се намираме в политическа криза, а в безвремие. Г-жа Нинова се опитва да състави правителство, но не е ясно дали усилията й са искрени. Не чух никакви различия, не чух нищо за борба с корупцията, а за бухалки", каза Томислав Дончев. "В тази коалиция става дума само за пари и интереси, кой ще овладее кои сектори. Иванов говори и за бившите си коалиционни партньори. Тошко и Митева се държали нагло и арогантно. Но вие до вчера бяхте заедно и заедно чагъртахте ГЕРБ. Кога разбрахте, че са такива?", попита председателят на ПГ на ГЕРБ - Десислава Атанасова.

"Призоваваме Корнелия Нинова да запази  достойнство и да върне мандата веднага.
Апелираме президентът Румен Радев да насрочи още в понеделник датата на предсрочните избори", пък написа Мустафа Карадайъ от ДПС във Facebook.
"Това са откъси, извадени от контекста цитати.
Това е една абсолютно рутинна политическа среща. Това е ежедневие в парламента", коментира впоследствие самият Христо Иванов.