Вътрешната част на черната кутия на падналия МиГ-29 в морето край Шабла вероятно не е повредена и информацията за полета може да бъде снета. Това стана ясно от думите на служебния военен министър Георги Панайотов.

Няколко часа по-рано бе съобщено, че издирваната от седмици черна кутия е открита при подновяване на издирването й.

Тя е била намерена и извадена от повече от 70 м дълбочина.

"В момента се намира на борд на кораб от българския военноморски флот. След 2-3 часа той ще бъде на пристанище „Варна”, откъдето ще бъде транспортиран на летището. Самолет вече лети натам. Кутията ще бъде взета и транспортирава към „Граф Игнатиево”, където ще бъдат снети данните от нея”, каза Панайотов.

Според доклада за състоянието й външната обвивка е нарушена, но има основания да се смята, че вътрешната, която съдържа информацията, е здрава и не е повредена. "Това ни дава надежди, че тя може да бъде снета днес в рамките на деня”, каза министърът.

Той обясни, че това ще даде възможност да се разберат всички параметри на самолета, височина, работили ли са двигателите, траекторията на самолета. "За всичко това ще получим информация, дай Боже, ако не е повредена”, каза той.

Министър обясни, че се надява с това да спрат всички спекулации по темата, които той нарече ненужни и безотговорни. "Говорим за паметта на един български герой, нека отговорните органи си свършат работата", каза още Панайотов.