Мексико заплаши САЩ да предприеме правни действия заради неспособността на Вашингтон да защити мексиканските граждани при стрелбата в Ел Пасо.

От 20 души, застреляни при стрелбата в Walmart в Cielo Vista Mall, най-малко 3-ма са били мексикански граждани.  Външният министър Марсело Ебрард обеща страната му да действа и нарече случая "варварски акт".

“Президентът ми възложи да уверя, че гневът на Мексико се превръща в... ефикасни, бързи и силни правни действия, Мексико, за да поеме роля и да поиска да се установят условия, които защитават... мексиканците в Съединените щати,” казва Ебрард във видео обръщение, публикувано в Туитър.

Според правителството, сред 26-мата ранени са 9 мексиканци.

Ебрард не изключи и възможността Мексико да поиска екстрадицията на убиеца, за да може той да бъде да бъде съден там като терорист.

За стрелбата е задържан 21-годишен бял мъж от Тексас. Според данни на полицията, стрелецът умишлено се е целил в испанци, а властите разследват престъпление от омраза. Преди да предприеме стрелбата, той публикува онлайн манифест, в който подкрепя терористичните атаки в новозеландския град Крайстчърч през март. Според предполагаемия манифест убиецът е искал да защити страната си от чужди „нашественици“.

Търговският център, където се случи атаката, се намира в непосредствена близост до американско-мексиканската граница. Значителна част от неговите посетители са мексиканци, които идват в Ел Пасо, за да закупят артикули, които не са налични в тяхната страна.

Ел Пасо, 22-рият по големина американски град има население 682 669 души, от които над 80% са латино-американци.