Украинските войски съобщиха за прекъсване на техните комуникационни устройства Starlink на Мъск на фронтовата линия. Това възпрепятства усилията за освобождаване на територия от руските сили, според украински официални служители и войници, пише "24 часа".

Хиляди терминали Starlink,

произведени от SpaceX, собственост на Илон Мъск, бяха закупени от правителството на САЩ и групово финансирани от донори, за да помогнат на украинските войски да управляват дронове. Целта е да получават жизненоважни разузнавателни актуализации и да комуникират помежду си в райони, където няма други сигурни мрежи. Системите, които свързват малка антена към терминал с височина 35 сантиметра, също така осигуряват интернет за украинските цивилни.Някои от прекъсванията доведоха до "катастрофална" загуба на комуникация през последните седмици, каза високопоставен украински държавен служител, който е пряко запознат с проблема. За много от тези прекъсвания на телекомуникацията се съобщава, когато украинските войски започнаха да нарушават фронтовата линия в контролирана от Русия територия, а някои - по време на ожесточени битки, каза украински официален представител.

Проблемите със Starlink

бяха особено остри на юг около областите Херсон и Запорожие, но също така се случиха и по фронтовата линия в източен Харков, Донецк и Луганск, каза още той. И четирите региона са в центъра на интензивна украинска контраофанзива и бяха заявени миналия месец от президента Владимир Путин като част от Русия след т. нар. "референдуми", организирани от проксита на Кремъл. Друг официален представител на Киев каза, че прекъсванията на връзките са били широко разпространени и са довели до панически обаждания от войници до линиите за помощ. И двамата украински служители смятат, че проблемите са възникнали, когато войниците са освободили територия, завзета от Русия, и са преминали в настъпление през фронтовата линия. Прекъсванията подчертават огромната роля на комуникационните системи на Мъск на бойното поле, докато контраофанзивите на Украйна в източната и южната част на страната тласкат руснаците към отстъпление.