Министрите на отбраната на 14 съюзници от НАТО, включително България, подписаха писмо за намерение за разработване на "Европейска инициатива небесен щит" като система за противовъздушна отбрана.

Държавите, които ще бъдат част от системата са:

България, Белгия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Словения, Румъния, Обединеното кралство.Инициативата се оглавява от Германия. Тя има за цел да създаде европейска система за противовъздушна и противоракетна отбрана чрез общо придобиване на оборудване, се казва в съобщение публикувано на официалния сайт на НАТО.

Заместник-генералният секретар на НАТО,

Мирча Джоана, заяви: "Този ангажимент е още по-важен днес, когато ставаме свидетели на безмилостните и безразборни ракетни нападения от страна на Русия в Украйна, при които загиват цивилни граждани и се разрушава критична инфраструктура. В този контекст силно приветствам водещата роля на Германия в стартирането на инициативата „Европейски небесен щит“."Новите системи, напълно оперативно съвместими и безпроблемно интегрирани в рамките на въздушната и противоракетната отбрана на НАТО, значително ще повишат способността ни да защитаваме Алианса от всички въздушни и ракетни заплахи", добави той.Инициативата ще позволи на всички участващи държави да разработят съвместно система за противовъздушна отбрана, като използват оперативно съвместими готови решения. Този многонационален и многостранен подход предлага гъвкав и мащабируем начин за нациите да засилят възпирането и отбраната си по ефективен и рентабилен начин.