Националното събрание на Франция (долната камара на парламента) ратифицира протокола за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Това решение беше взето по време на вечерно заседание на Камарата. Двете скандинавски страни спазваха политика на военен неутралитет, но след руското нахлуване в Украйна бързо смениха позицията си.

Протоколът беше ратифициран от 209 депутати, а 46 гласуваха против. Заседанието беше излъчено на уебсайта на Народното събрание.

Стокхолм и Хелзинки подадоха молба за присъединяване към алианса на 18 май, но процесът на присъединяване беше незабавно блокиран от Турция. В него се настоява страните да обявят кюрдските организации за терористични, да екстрадират в Анкара обвинените в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г. и да отменят забраните за доставка на оръжие в Турция.

Турският президент Тайип Ердоган, финландският президент Саули Нийнистьо, шведският министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаряха в Мадрид на 28 юни преди срещата на върха на НАТО. В резултат на това е подписан меморандум, който позволява на двете страни да се присъединят към НАТО.

Процедурата по ратификация на документите за присъединяване на Швеция и Финландия към Северноатлантическия алианс беше завършена преди това от 20 държави членки на алианса.