Президентът проведе консултативни срещи с всички парламентарно преддтавени партии преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Държавният глава сам трябва да прецени кой да направи опит за структуриране на нова изпълнителна власт. Всички партии от управляващата коалиция обявиха, че са готови на диалог с останалите, ако мандатът бъде връчен на някоя от тях. А опозицията остава непреклонна, че в рамките на този парламент не може да бъде съставено устойчиво мнозинство. „Продължаваме промяната“ пристигнаха първи. Обещаха диалог с настоящите си коалиционни партньори и разговори с всички депутати в парламента. “Единствената цена, която не сме готови да платим е хора, които не са в парламента да разпределят огромни частви средства“, каза Кирил Петков.

Той не изключи, но и не потвърди подкрепа към ИТН, ако получи третия мандат.

„Казваме, че е добре лидерите да отстъпят малко встрани, а напред да излязат експертите и А отборите на партиите“, каза Ива Митева.

БСП обеща да се фокусира върху политики, а не върху имена.

Но са на едно мнение със социалистите, че партията на Петков и Василев трябва да излъчи кандидат за премиер.

„Не вярвам да има по-лош кабинет. За последните 30 години нямаше по-лош кабинет. По-лош е и от този на Жан Виденов“, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.