Полицейските правомощия на чикагския полицай, който уби 22-годишния Антъни Алварес, са отнети, съобщи Цивилната служба за наблюдение на работата на полицията (COPA). Полицаят, застрелял Алварес при преследване в 1 часа пред нощта на 31 март, е Еван Солано – служител на полицията с шестгодишен стаж.

COPA бе препоръчала отстраняването на Солано още в началната фаза на разследването на случая.

Чикагската полиция публикува през април запис от личната камера на полицая, който показва последните моменти от живота на Алварес.

Според полицейския рапорт всичко е започнало след опит за полицейска проверка на човек с оръжие. Полицаите се преследвали Алварес към 30 секунди, като се вижда, че в едната му ръка има пистолет, а в другата – телефон.

Беглецът бе прострелян, без да насочва оръжието си към полицаите, а пистолетът е паднал на няколко крачки от него. По-късно полицията в Чикаго публикува снимка на 9 мм пистолет с пълнител със 17 патрона и лазерен прицел.

Солано е разследван и за инцидент от 1 май на булевард „Лоугън“, при който, според местни медии, цитиращи свидетели, е водил спор с шофьор, като е държал в ръка оръжие.