Саудитска Арабия и Ирак увеличават доставките на петрол за европейския пазар, където купувачите постепенно се отказват от вноса на енергия от Русия. Агенция Блумбърг е стигнала до това заключение след анализ на данни за проследяване на кораби.

Саудитска Арабия изпраща танкери с петрол в Египет, където той ще постъпи в тръбопровода Sumed, който свързва терминала Ain Sokhna на Червено море със средиземноморското пристанище Sidi Kerir. Там петролът се разтоварва обратно на танкери и се изпраща на купувачи в Европа. По данни на агенцията през първите три седмици на юли по тръбопровода са транспортирани над 1 млн. барела петрол на ден, което е два пъти повече от обема, регистриран през същия период на миналата година. В сравнение с предходния месец капацитетът на Sumed се е увеличил с около 200 000 барела дневно.

За разлика от Саудитска Арабия Ирак доставя петрол на европейския пазар само по море. Този месец танкерите, пътуващи от Персийския залив към Средиземно море през Суецкия канал, са превозили около 1,2 милиона барела петрол на ден. По-голямата част от този петрол е била доставена в Ирак, пише агенцията. Така общият обем на доставките на петрол от Близкия изток за Европа може да нарасне до 2,2 млн. барела дневно, което е с почти 90% повече, отколкото през януари 2022 г.

На 3 юни Съветът на Европейския съюз прие шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва отложено ембарго върху морските доставки на петрол и петролни продукти. Той предвижда до шест месеца ЕС да се откаже напълно от руския суров петрол, а до осем месеца - от петролните продукти.