Украинският президент Володимир Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън по време на телефонен разговор за "продължаващата военна и финансова подкрепа", след като Вашингтон обяви нова доставка на оръжие за Киев. Двете страни обсъдиха "допълнителните санкции (и) ситуацията на бойното поле", след като Съединените щати заявиха, че ще отпуснат 625 млн. долара военна помощ за Украйна, се посочва в изявление на страницата на Зеленски във Facebook.

"Благодарен съм на президента на Съединените щати и на целия американски народ за продължаващата отбранителна и финансова подкрепа", заяви Зеленски, "С удоволствие чух думите на президента Байдън, че нашите военнослужещи вдъхновяват целия свят, нашият народ вдъхновява целия свят".

В разговора Байдън каза на украинския си колега, че още 625 млн. долара военна помощ, включително четири многоцелеви ракетни установки HIMARS, са на път, съобщиха от Белия дом.

Украйна вече разполага с 16 от системите HIMARS, които се считат за едно от най-ефективните средства в арсенала ѝ, докато прозападната страна се бори срещу мащабната осеммесечна руска инвазия. Байдън потвърди, че администрацията му ще "продължи да подкрепя Украйна, докато тя се защитава от руската агресия, толкова дълго, колкото е необходимо".

Държавният департамент съобщи, че общата сума на помощта, изпратена на Украйна от началото на инвазията на 24 февруари, вече надхвърля 16,8 млрд. долара.