Православната църква почита днес, 5 октомври, св. мъченица Харитина. Тя се родила в Понт. Била съвсем малка, когато останала сираче. Отгледал я богатият и състрадателен християнин Клавдий. Когато пораснала, девойката правела впечатление със своята непорочна хубост, кротост, чиста мисъл и вяра в Бога.

Радвала се на обичта на вярващите, пред които открито говорела за Спасителя и Неговото учение. В началото на 4 в. настъпили тежки времена за християните. Началникът на града Дометиан ги ненавиждал и безпощадно преследвал.

Жертва на тираничния езичник станала и Харитина. Домитиан я изпратил на съд, за да се отрече от вярата си в Иисус. Безсилен пред нейната непоколебимост, той подложил светицата на нечовешки изпитания. Като почувствал безсилието си, той заповядал да й острижат косата, да сипят горещи въглени върху главата и тялото й. Накрая заповядал да бъде обезчестена.

В мига на своята смърт св. Харитина се обърнала с гореща молитва към Бога и той запазил непорочната мъченица. Езичниците сложили мъртвото й тяло в чувал с пясък и го хвърлили в морето. След три дни тялото на св. мъченица Харитина било изхвърлено на брега, където го намерил Клавдий и сам го погребал.