С настъпването на есента като че ли се изострят всичките ни сетива – и радостта от изобилието на шарките, и тъгата, и меланхолията. За съжаление най-често ставите са тези, които първи реагират на климатичните изменения. Есента носи по-чести болки и оплаквания именно по скелета ни. „Болят ме коленете, сигурно ще се развали времето”, е най-честата фраза, която чуваме и от стари, но и от млади хора. „Всичко това си има своето логично обяснение. В студеното време най-чувствителни са колената и тазобедрените стави, както и китките, пръстите, вратът и раменете. Студът предизвиква скованост в ставите, а движенията са ограничени допълнително, когато има наличие на артрозни, дегенеративни изменения. Като цяло ниските температури провокират дадено възпалително огнище и оттам се появява и болката”, обяснява проф. д-р Златимир Коларов, един от най-големите български специалисти в областта на ревматологичните заболявания. „Ревматичните болести не са сезонни, но промяната на барометричното налягане оказва влияние за засилване на вече съществуващи проблеми.

 Засилва се болката, хората се чувстват по-сковани
 
 причинят болките в ставите ни?

И още виновници за болките в ставите

  • Хормоните – в студените дни щитовидната жлеза трябва да работи по-усилено, за да поддържа нормалната ни телесна температура. С остаряването обаче тя разполага с по-малко възможности и тъкмо затова възрастните хора са по-чувствителни на студ и болки в ставите.
  • Имунната система – щом застудее, обикновено наддаваме килограми, защото добавяме в менюто си повече въглехидрати и мазнини. Подобна „диета“ ни прави по-податливи на инфекции. Много често проблемите с имунната система са свързани и с ниските нива на витамин D.
  • Мрачното време – обикновено е сочено за причина за т.нар. сезонна депресия. Депресивните състояния са тясно свързани с хроничната болка, а проучвания доказват, че пациенти с ревматоиден артрит е по-вероятно да страдат от депресия.