Общинските съветници в София ще гласуват децата и младежите със специални образователни потребности да получават безплатни проследяващи устройства.

Това се очаква да стане на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

Кандидатстването по мярката ще започне от средата на декември, а през първата половината на януари се очаква вече да има одобрени заявления.

Председателят на СОС Георги Георгиев, заедно с общинските съветници Диян Стаматов, Антон Койчев, Малина Едрева, Веселин Милев, Милка Христова и Карлос Контрера, внесоха това предложение за безвъзмездно предоставяне на проследяващи устройства за деца и младежи със специални образователни потребности (СОП).

В тази категория попадат деца от аутистичния спектър, с емоционални и поведенчески разстройства, с комуникативни нарушения и други.

За тях са предвидени два вида устройства - едните, които са тип часовник и другите, които могат да се закачат на подходящи за деца места, съобщиха от пресцентъра на общината.

През април тази година градският парламент прие пилотен проект за предоставяне напълно безплатно на такива устройства на хора с деменция и Алцхаймер.

Инициативата вече работи успешно и се ползва от 15 семейства за техните възрастни близки. Всички разходи, включително за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината.

Идеята на общинските съветници е да се даде възможност и на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да се осигури повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители.

Според председателя на СОС Георги Георгиев, търсенето на проследяващи устройства за деца и младежи ще е много по-голямо.

Над 5000 са само децата от аутистичния спектър в София.

Вече е осигурено закупуването на устройствата, като те са договорени на преференциални цени.

За момента са избрани 2 устройства, които да се ползват от децата - "умен часовник" и черно пластмасово квадратче, което прилича на малко дистанционно.

По думите на Георгиев батерията на устройствата издържа между 1 и 2 дни. Родителят може да следи детето в реално време къде се намира