По време на посещението си в Европа през 2018 година по случай 100 години от края на Първата световна война, президентът на САЩ по това време Доналд Тръмп е заявил пред началника на кабинета си Джон Кели, че „Хитлер е направил много добри неща“. Това „втрещило“ Кели, твърди новата книга на Майкъл Бендър, озаглавена We Did Win This Election.

Авторът е известен репортер на Wall Street Journal.

Според Бендър подмятането на Тръмп е било направено по време на нещо като урок по история, в който Кели „припомнял на президента коя държава на чия страна е била по време на конфликта“ и „направил връзката между Първата и Втората световни войни и всички зверства на Хитлер“.

Лиз Харингтън, говорителка на Тръмп, опроверга разкритията:

„Това е напълно невярно. Президентът Тръмп не е казвал това. Това са изфабрикувани фалшиви новини, вероятно от генерал, който е бил некомпетентен и беше първият уволнен.“

Бендър твърди, че според неназовани източници Кели е казал на президента, е греши, но Тръмп „бил неудържим“, подчертавайки германското икономическо възстановяване при управлението на Хитлер през 30-те години на 20 век.

Биндър добавя, че Кели бил казал, че дори твърденията на Тръмп за германската икономика при управлението на нацистите да са верни, „не можете да кажете нищо в подкрепа на Хитлер, просто не можете“.

Кели напусна Белия дом през 2019 година и оттогава критикува Тръмп.

http://gty.im/633182036

Самият Тръмп е правил и друг път положителни изказвания за крайнодесните и супремасистки групи.

По време на президентски дебат през 2020 година президентът бе запитан дали отрича белия супремасизъм и военизираните групировки. Той имаше трудности да отговори и накрая каза по адрес на крайнодясната „Прауд бойс“ да „останат настрани, но в готовност“.