Сръбски депутат обвини България, че извършва масирана разузнавателна дейност в неговата страна. Милова Дрецун, който е председател на комисията за Косово направи това изявление по повод разразилия се в Белград шпионски между Сърбия и Русия. Напрежението възникна, след като в медиите се появиха кадри как руски дипломат дава пари на високопоставен сръбски държавен служител. В интервю за държавната телевизия депутатът Милован Дрецу хвърли цялата вина за скандала върху България, която била плацдарм за хибридни действия срещу Сърбия и Русия. В продължение на 12 минути той непрекъснато внушаваше, че България стои зад скандала. „Искам да ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държави като България, Хърватия, Северна Македония. В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие”, каза Дрецун.

Заради изказването на Дрецун сръбският посланик в България най-вероятно ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснение за изказването,  заяви външният министър Екатерина Захариева.

„Надявам се, че това е лично мнение на депутата, а не официална позиция. Тези нелепи обвинения по никакъв начин не отговарят на добрия дух, който съществува в отношенията между двете държави“, каза Захариева и напомни на Белград, че София е един от най-големите поддръжници на сръбската евроинтеграция. „На разпространеното видео не виждам български разузнавач да вербува сръбски, това го прави друга страна“, подчерта още външният министър.

Шпионският скандал в Сърбия доведе до извънредно заседание на Съвета за национална сигурност към президента Александър Вучич, което се проведе късно снощи. След края му той заяви, че Белград няма да промени политиката си спрямо Русия.